Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > NAPUŠTANJE ŽIVOTINJA BI MOGLO DA POSTANE KRIVIČNO DELO
NAPUŠTANJE ŽIVOTINJA BI MOGLO DA POSTANE KRIVIČNO DELO | 17.05.2017.
Organizacija „Orka” Ministarstvu pravde podnela je inicijativu da se maksimalna kazna za ubistvo životinje sa 12 meseci poveća na tri do pet godina zatvora... Izvor:B92

NAPUŠTANJE ŽIVOTINJA BI MOGLO DA POSTANE KRIVIČNO DELO

Ovim izmenama zakona ubuduće bi napuštanje životinja moglo da se tretira kao krivično delo.

30.000 pasa lutalica, samo na ulicama Beograda. A više od 80% njih napustili su vlasnici. Mučenje i zlostavljanje pasa takođe je česta slika savremenog društva, koje u velikoj meri životinje doživljava ili previše olako, ili previše dramatično.

"Mislim da se to kod nas ne prepoznaje i da se toleriše zlostavljanje životinja, da isto tako i roditelji svoje strahove prenose na decu, plašeći ih životinjama. Ljudi najčešće kupe pse ili ih uzmu, ili i h dobiju, zbog dece. Deca posle odu svojim putem, a psi su strašno velika obaveza", mišljenje je građana.

Rešavanje problema napuštenih ili zlostavljanih pasa u Srbiji deluje kao nemoguća misija. Ipak, organizaciju za poštovanje i brigu o životinjama „Orka” to nije sprečilo da Ministarstvu pravde podnese inicijativu da se izvrše izmene i dopune zakonika.

"U smislu povećanja kazni za zlostavljanje i ubijanje životinja, u smislu proglašenja, odnosno prepoznavanja napuštanja životinja kao krivičnog dela, promene formulacije borbe životinja, odnosno tražimo da se sve borbe sankcionišu kao krivično delo, ne samo one koje se organizuju iz koristoljublja i veoma važno želimo da one ljude koji zlostavljaju i ubijaju životinje, da im se životinja oduzme, odnosno da im se zabrani držanje životinja", kaže Elvir Burazerović, direktor organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORCA.

Ubuduće, maksimalna kazna od 12 me seci za ubistvo životinje, sada bi mogla da iznosi od tri do pet godina zatvora.

Napušten pas je problem za celu zajednicu. Godišnje više od 15.000 građana prijavi da ih je ujeo pas, a najčešće je reč o onima koje je gazda napustio, zbog čega su bili prepušteni nemilosrdnosti ulice. Lokalne samouprave su dužne da u takvim slučajevima isplaćuju odštete, što je opterećenje i za njihove budžete.