Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Na koga nam se ugledaju deca–"Jutjuberi", Novak I Ceca
Na koga nam se ugledaju deca–"Jutjuberi", Novak I Ceca | 15.03.2018.
Polovina mladih u Srbiji ne veruje u idole i nema uzora, pokazalo je istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu... piše Politika.

NA KOGA NAM SE UGLEDAJU DECA – "JUTJUBERI", NOVAK I CECA

Najčešće pominjani idol i neko sa kime se identifikuju jeste Novak Đoković, s tim da su među uzorima mlade generacije i sportisti poput Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Lebrona Džejmsa, Ronaldinja, Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića.

Jedina sportistkinja koja se pozicionirala na spisku idola učenika u Srbiji je atletičarka Ivana Španović.

Direktorka Instituta za psihologiju i autorka istraživanja Ivana Stepanović Ilić kaže da su učenici naveli imena 333 o sobe iz javnog života na koje se ugledaju.

"Dok dečaci životne uzore najčešće nalaze među sportistima, devojčice idole nalaze na estradi. Ovo istraživanje je pokazalo da su blogerka Zorana Jovanović (Zorannah), rijaliti zvezda Kim Kardašijan, pevačica Svetlana Ražnatović, glumica Anđelina Džoli, pevačica Bijonse, uzori za najveći broj devojčica", kaže Ivana Stepanović Ilić.

Ona primećuje da nema nijedne ličnosti koja magnetski privlači veliki broj mladih osoba, iako Đoković jeste uzor, svega pet odsto mladih, u opštem uzorku, navelo je njega kao idola. Jedan broj mladih kao uzore navodi osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga, a tu su i Stiv Džobs i Bil Gejts.

Dok popularnost jutjubera i blogera osetno raste, simpatije prema političarima opadaju.

Stepanović Ilićeva ukazuje i na to da su se za 20 godina umnogome promenili pogledi mladih na to ko bi trebalo da im bude uzor. Podseća da je 1995. godine trećina mladih uzore nalazila u svetu šou-biznisa, dok je danas taj procenat porastao na 45 odsto. Tih godina devet odsto mladih imalo je idole među sportistima, a danas su oni uzori za 43 odsto mladih.