Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > UPALJENI SVI ALARMI, KIŠA PLJUŠTI, MOGUĆE NEPOGODE DANIMA
UPALJENI SVI ALARMI, KIŠA PLJUŠTI, MOGUĆE NEPOGODE DANIMA | 16.06.2018.
Delovi Srbije već su potopljeni. U pojedinim mestima je proglašena vanredna situacija, a RHMZ najavljuje još nepogoda za vikend... Izvor:B92

UPALJENI SVI ALARMI, KIŠA PLJUŠTI, MOGUĆE NEPOGODE DANIMA

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, u subotu se lokalno očekuju obilnije padavine, više od 30 mm kiše za 12 sati.

U nedelju se mogu očekivati jaki pljuskovi i grmljavinske nepogode sa kratkotrajnom pojavom grada, uglavnom u Pomoravlju, severnim i istočnim krajevima, dodaje se u upozorenju RHMZ.

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija pod narandžastim alarmom. U narandžasto su u nedelju "obojeni" i Banat i Bačka.

Žuti meteo-alarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv , svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porast vodostaja na Mlavi u narednim danima.

RHMZ je upozorio i na topli talas koji predstoji u narednih pet dana na području Banata i Bačke.

"S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", navodi se u upozorenju.

U Beogradu i okolini, kao i u mnogim delovima Srbije, povremeni jaki pljuskovi pričinjavaju probleme građanima, a trenutno je u prestonici usporen saobraćaj i velike su gužve gotovo u celom gradu.

Saobraćaj u Beograda odvija se veoma otežano i zbog toga što su ulic e koje vode do Trga Nikole Pašića zatvorene zbog praćenja fudbala.

Podsetimo, zbog jakih i obilnih padavina pukla je brana na reci Mlavi, gde je u Petrovcu na Mlavi proglašena vanredna situacija. Delovi Svilajnca i okolnih sela takođe su pod vodom, kao i Ljig. I u tim mestima je proglašena vanredna situacija.

Kataklizmično nevreme u Lozoviku kraj Velike Plane načinilo je stoprocentnu štetu na usevima, a šteta se procenjuje na više miliona evra.

Ledene lopte lomile su i krovove, prozore i fasade. Jak vetar obarao je stabla, što je onemogućavalo žitelje da bilo šta preduzmu kako bi umanjili štetu.

Pre dva dana Užice je prekrio grad, od koga su se ulice zabelele kao da je zima, a potom se ulicama grada slivala bujica vode.

Štetu su pretrpela mnoga domaćinstva i gazdinstva u zapadnim delovima Srbije, gde su grad i obilne padavine uništili useve