Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Ekonomija, privreda, društvo...
Ekonomija, privreda, društvo... | 29.06.2018.
Ima li banka pravo na naplatu troškova kredita? Privatni vrtići lažiraju - svaki dan 90% dece? "Naš metro kombinacija metroa i Bg voza"... Razni izvori

IMA LI BANKA PRAVO NA NAPLATU TROŠKOVA KREDITA?
Izvor:Tanjug

Beograd -- Vrhovni kasacioni sud zauzeo je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita.

Kako se navodi, banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pod uslovom da precizira koje tačno troškove ima prilikom odobravanja i realizacije kredita.

"Odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita", navodi se u pravnom stavu najvišeg suda koji je usvojen na sednici Građanskog odeljenja VKS 22. maja.

U stavu VKS se dalje navodi da troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Ovaj stav VKS praktično daje uputstvo sudovima kako da postupaju u konkretnim slučajevima povodom tužbi kojima se osporava naplata posebne naknade za obradu kredita. Sudovi su u sličnim situacijama donosili odluke kojima su različito presuđivali bilo u korist klije nta ili u koristPRIVATNI VRTIĆI LAŽIRAJU - SVAKI DAN 90% DECE?
Izvor:Tanjug

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će Skupština grada doneti odluku koja će obavezati privatne vrtiće da prijavljuju tačan broj dece koja u njima borave

Vrtići koji se ogluše o tu obavezu, kaže, izgubiće pravo na subvencije.

Vesić je za TV Pink podsetio da grad od pre tri godine subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, navodeći da je danas oko 14.500 dece u privatnim vrtićima i svi oni imaju subvenciju jer grad plaća 70 odsto od cene.

"Međutim, imamo situaciju da privatni vrtići prijavljuju da je preko 90 odsto dece prisutno u vrtićima, dok je kod državnih vrtića procenat prijavljene prisutne dece između 60 i 70 odsto. Na taj način imamo situaciju da subvencionišemo boravak dece koja nisu u vrtiću. Zbog toga će privatni vrtići ubuduće morati da prijavljuju tačan broj dece, a oni koji to ne budu radili izgubiće pravo na subvencije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, od 1. januara privatni vrtići će ući u sistem sa državnim vrtićima, što znači da će oni koji žele da koriste državne subvencije - morati da imaju i obavezu.

"Moraćemo da poošt rimo kriterijume, kako bi svaki privatni vrtić ispunjavao kritierijume makar slične onima koje ima državni vrtić. Nećemo dozvoliti da se privatni vrtići otvaraju po stanovima i na mestima koja nisu primerena za decu. Želimo, s druge strane, da pomognemo privatnim vrtićima koji zaista ulažu u posao da ne trpe nelojalnu konkurenciju već da urede vrtiće po svim standardima", pojasnio je.

Vesić najavljuje da će, u jednom trenutku, privatni vrtići morati i da počnu da uzimaju hranu iz centrale kuhinje, gde je veoma stroga kontrola hrane.

Kaže i da su gradske vlasti mnogo radile na tome da liste čekanja za upis u vrtić budu smanjene, pa će tako do 1. septembra biti otvoren novi vrtić u Altini, a do kraja godine i na Vračaru.

"Rešili smo i da deo škola koje imaju viška bude pretvoren u vrtiće i tu očekujem između 1.000 i 1.500 mesta. Nastavićemo da radimo tamo gde vrtići nedostaju, na primer na levoj obali Dunava", istakao je.
Kako je naveo, funkcionalno obrazovanje dece počinje sa tri godine "i približićemo se trenutku kada će država Srbija proglasiti obaveznim i predškolsko obrazovanje te se za taj trenutak spremamo, pripremamo najviše standarde".

Vesić se osvrnuo i na aktuelnu temu o upravniku zgrade, rekavši da je cena profesionalnog odnosno prinudnog upravnika određena na osnovu broja stanova u zgradi, ali je naglasio da se takav upravnik plaća samo dotle dok se stanari sami ne organizuju.

"Mnoge zgrade su same izabrale profesionalnog upravnika i dogovorile cenu sa njim", napomenuo je zamenik gradonačelnika, istakavši da stanari sami biraju da li žele dobrovoljnog ili prinudnog upravnika, ali upravnika moraju da imaju.

On je podsetio da je dat rok u kome su sve zgrade morale da formiraju stambene zajednice, ali nažalost jedan deo zgrada nije to uradio te, po zakonu, u tim zgradama lokalna samouprava postavlja prinudnog upr avnika, koji obavlja funkciju skupštine stanara sve dotle dok se stanari sami ne organizuju, ne formiraju skupštinu i ne izaberu svog upravnika.

"Prinudni upravnik je samo način da se vodi računa o zgradi. Jer, skoro 10.000 zgrada u Beogradu nije imalo stambenu zajednicu - niko ih nije čistio, nije održavao liftove, niko se nije bavio tim zgradama, a one moraju da budu uređene", rekao je Vesić.

Govoreći o aktuelnim gradskim temama, naveo je i da će izgradnja gondole, predviđene na potezu od Ušća do Kalemegdana, biti u petak na sednici Skupštini grada kada će biti usvojen plan detaljne regulacije za gondolu što će omogućiti da se izda građevinska dozvola i raspiše tender kako bi gondola počela da se gradi tokom ove godine.

Osvrnuo se i na ideju o pasažu u čast Karla Maldena, glumca srpskog porekla koji je veoma poštovan u Americi, a za koju je zaključio da je "divna odluka"."NAŠ METRO KOMBINACIJA METROA I BG VOZA"
Izvor:Tanjug

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Skupština grada na današnjoj sednici doneti niz važnih odluka za funkcionisanje grada.

Među njima je i ona o izradi plana za metro, sa šinskim sistemima, kako bi metro počeo da se gradi do kraja 2020. godine.

“Metro je najvažniji projekat ne samo Beograda, već i na nacionalnom nivou. Vrlo smo odlučni da završimo sve pripreme kako bi metro počeo da se gradi do kraja 2020. godine", rekao je Vesić, gostujući na televiziji Pink.

On je podsetio da je već 2017. godine urađen master plan saobraćaja u Beogradu i da su tada definisane dve linije metroa i četiri linije BG voza.

"Naš metro će biti kombinacija metroa i BG voza koja će omogućiti da ceo grad bude pokriven jednostavnim i brzim prevozom, jer to je Beogradu potrebno", istakao je Vesić, dodavši da je metro pravi način integracije građana i da će se svi građani Beograda, u kom god delu grada živeli, osećati kao građani prestonice.

Vesić je napomenuo da Skupština grada nije dugo radila, pošto su bili izbori, i da je sada vreme da se donese čitav niz odluka koje su važne za funkcionisanje grada.

"Na današnjoj sednici biće donete važne odluke medju kojima su odluke iz domena urbanizma, a prva je usvajanje predloga plana detaljne regulacije za blok 13, to jest za izgradnju Beogradske filharmonije, na temeljima Muzeja revolucije između Palate "Ušće" i SIV-a", rekao je zamenik gradonačelnika.

Tu je, naveo je on, i predlog plana detaljne regulacije za Termoelektranu "Nikola Tesla" kojim će se rešiti problem odlaganja pepela, i to na ekološki način - prihvatljiv po standardima EU.

Među temamam koje će biti na sednici Skupštine grada, zamenik gradonačelnika Beograda naveo i čak tri plana za privredne zone - zone Singidunum sektor 1 i 5 i privrednu zonu kod Bubanj Potok obilaznice. "To će nam omogućiti da privredu delom iselimo iz centra grada", zaključio je Vesić.