Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > PRIPREME ZA ZIMU: OVOLIKO ĆE BITI POTREBNO NOVCA ZA GREJANJE
PRIPREME ZA ZIMU: OVOLIKO ĆE BITI POTREBNO NOVCA ZA GREJANJE | 10.09.2019.
Novi Sad -- Iako do grejne sezone ima još oko mesec i po, već sad mnogi počinju da računaju koliko će im novca biti potrebno za zagrevanje domaćinstva... Izvor:dnevnik.rs

Kako sada stvari stoje, cene grejanja neće se mnogo promeniti u odnosu na prošlu grejnu sezonu jer nije bilo ni promene cene energenata, a za sada nema najava da bi se to moglo desiti.

Bilo je govora o tome da bi struja mogla poskupeti dva odsto zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali čak i ako se to desi, taj procenat ne bi mnogo uticao na povećanje računa.

Tako bi, kao i protekle grejne sezone, troškovi za zagrevanje domaćinstva tokom zime, u zavisnosti od vrste energenta koji se koristi, trebalo da se kreću od oko 45.000 dinara, ali i da premaše 120.000, piše Dnevnik.

Najpovoljnije bi, kao i do sada, trebalo da bude grejanje na čvrsta goriva, odnosno kombinacija uglja i drva, a račun može narasti iznad 100.000 ako oni koji koriste električnu energiju ne vode računa koliko struje troše, kao i kada uključuju grejna tela.

A da to treba raditi jer trošak može biti višesturuko manji, a ušteda veća, potvrđuje to što je kilovat noću četiri puta jeftiniji nego danju. Zato je dob ro znati da skuplji kilovat u najskupljoj, crvenoj zoni, u koju se ulazi kada se potroši više od 1.600 kilovata mesečno, košta gotovo 18 dinara, a jeftiniji oko 4,50.

Cena prirodnog gasa nije se menjala gotovo tri godine i kubni metar košta oko 40 dinara, u proseku. Tako bi troškovi za zagrevanje domaćinstva od oko 60 kvadratnih metara mesečno u proseku trebalo da iznose oko 12.000 dinara. Ipak, taj iznos neće biti isti za sve individualne potrošače prirodnog gasa jer se cene razlikuju od distributera do distributera, pa će neko plaćati nešto više, a nekome će račun biti nešto manji.

Oni koji se greju na čvrsta goriva već se pripremaju za grejnu sezonu. Mnogi su već od proleća obnavljali zalihe i na taj način olakšali sebi plaćanje troškova za grejanje, mada, naravno, ima i onih koji će u kupovinu tek krenuti i koji će kupovati na parče i u skladu s debljinom svojih novčanika.

Poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji za zagrevan je domaćinstva koriste pelet, pa se u skladu s tim i on sve više nudi, i to ne samo u stovarištima već i u pojedinim specijalizovanim trgovinama. Na stovarištu "Maj gor" u Novom Sadu ta vrsta ogreva prodaje se već gotovo dve decenije, a u ponudi su dve vrste peleta, koji se prodaje na kilogram. Tako je kilogram peleta od nekoliko vrsta drveta 23 dinara, a peleta od bukve 25.

Cene uglja kreću se od 9.500 dinara po toni, koliko košta drevni ugalj, do 14.500, što je cena koju treba platiti za tonu uglja "banovići". Na tom stovarištu navode da se nove isporuke ogreva očekuju, ali i da se ne može precizno reći kada jer je snabdevanje ugljem nešto otežanije nego ranije