Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > ŠTA (NI)SMO DOČEKALI U 2020. GODINI?
ŠTA (NI)SMO DOČEKALI U 2020. GODINI? | 02.01.2020.
Tokom prethodnnih decenija brojni intelektualci izrazili su svoju viziju budućnosti u 2020. godini. Početak te godine je idealno vreme da se vidi da li su se predviđanja ispunila... Izvor:D.Đ.

Jedno takvo predviđanje uključuje uspostavljanje realnosti u kojoj bi komercijalna putovanja kroz svemir do 2020. godine postala deo svakodnevnice, teoriju koju su zastupali Ilon Mask, osinvač Tesle, kao i Erik Anderson, vlasnik kompanije "Svemirske avanture".

"Do 2020. godine postojaće ozbiljni planovi da ljudi putuju na Mars", izjavio je Mask pritom naglasivši da drugi ne dele njegovo mišljenje.

Međutim, za sada su samo Nasini(NASA) roveri uspešno boravili na crvenoj planeti.


Revolucija robota

Jan Pirson je 2005, u izjavi za britanski Gardijan, izjavio da je moguće napraviti svestan kompjuter sa nadljudskom inteligencijom pre 2020. godine.

"Sigurno bi imao emocije, to je jedan od bitnih razloga za njegovo pravljenje. Ako sam u avionu želim da kompjuter bude više uplašen od mene zbog eventualnog pada, tako da će učiniti sve kako bi opstao u vazduhu", dodao je Pirson.

Uprkos sveprisutnom strahu od veštačke inteligencije, avioni, za sada, nisu emocionalniji od nas, mada je industrija robota doživele porast. Boston Dajnemiks, jedan od pionira u polju robotike, podstakao je kontroverze stvaranjem različitih automatizovanih modela i softvera za industriju, vojsku i svakodnevnu upotrebu, na taj način podstičući strahove o nadolazećoj apokalipsi, navodi Sputnjik Intern ešnel.


Prosečan životni vek - 100 godina

Rej Kerzvajl je u futurističkoj knizi predvideo da će prosečan životni vek na svetu trajati preko 100 godina do 2019. godine, odnosno da će potencijalno dostići 120 godina do 2029. Podaci pokazuju da je njegovo predviđanje bilo pogrešno, s obzirom na to da prosečan životni vek traje tek nešto preko 70 godina.

Međutim, Kerzvajl je imao neka tačna predviđanja, poput onog o "kompjuterizovanim monitorima zdravlja" ugrađenim u nakit, odeću i satove, tehnologija koja podseća na sveprisutne pametne satove.


Realnija predviđanja

Međutim, neka predviđanja, su bila tačna poput onog Stiva Džobsa. On je predvideo stvaranje AI softvera poput Siri. Džobs je rekao da je sledeća faza uključuje uspon kompjutera kao agenata, koji predviđaju naše potrebe pre nas.

Iz perspektive ekonomije, mnogi su smatrali da će se Kina popeti na vrh svetskih vodećih ekonomija do početka druge decenije 20. veka.