Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > "POSLEDICE KOVIDA 19 JOŠ NISU POZNATE"
"POSLEDICE KOVIDA 19 JOŠ NISU POZNATE" | 16.09.2020.
Potencijalne dugoročne posledice kovida 19 još uvek nisu poznate izjavio je direktor Svetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus... Izvor:Tanjug

Kako je rekao tokom brifinga održanog u Ženevi, naglasio je da posledice nisu poznate posebno kada je reč o deci koja su se oporavila od ove bolesti.

"Znamo da deca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije decu, ali da deca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od kovida 19 među decom i adolescentima", rekao je Gebrejesus. "Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabeleženo među osobama mlađim od 20 godina".

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolevanja od ozbiljnih oblika kovida 19 i smrtnog ishoda od posledica bolesti među decom i adolescentima. On je istakao da potencijalne dugoročne posledice po zdravlje onih koji su bili zaraženi korona virusom još uvek nisu poznate, prenosi TAS.

Iako deca uglavnom ne obolevaju od ozbiljnih oblika, ona pate na drugi način, rekao je Gebrejesus. U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, po put ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni dece širom sveta mesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je direktor SZO.

Usled razarajućih posledica po decu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude poslednja opcija, rekao je Gebrejesus. Ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen, istakao je on.

Bezbednost dece u školama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, to je zadatak svih nas, podvukao je Gebrejesus.