Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Ako vam piće i hrana imaju ukus benzina, možda imate koronu
Ako vam piće i hrana imaju ukus benzina, možda imate koronu | 17.11.2020.
Gubitak ukusa i mirisa jedan je od ključnih simptoma koji ukazuje na kovid-19, ali postoji još jedan srodni simptom koji bi mogao poslužiti i kao znak upozorenja... Izvor: N1 Zagreb

Prema Vašington postu, mnogi pacijenti s kovidom-19 imaju "iskrivljeni" osjećaj ukusa ili mirisa; nisu u potpunosti izgubili čulo nego je promenjeno. Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čoveka da obrađuje percepciju arome - i čini se da je iznenađujuće dominantan kod bolesnika s kovidom.

Dženifer Spajser, lekarka za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emori u Atlanti, podelila je svoje iskustvo parosmije s Postom nakon oporavka od kovida-19.

"Mislila sam da sam se oporavila", kazala je.

Ali, nekoliko meseci kasnije, Spajser je pila crveno vino i primetila da njeno piće ima ukus "poput benzina". Kafa je imala isti okus, a Spajcer navodi i da je meso imalo pokvaren ukus.

Ispostavilo se kako su brojni oboleli od kovida imali ovo stanje, odnosno, mnogi od njih naveli su kako im hrana i piće ima ukus benzina ili miris truleži. Druga žena je za BBC News kazala da, otkad je obolela od kovida-19, "meso ima ukus benzina, a proseko ima ukus trulih jabuka”. I drugi oboleli su izjavili kako im hrana ima pokvaren okus, a vino ima ukus nafte.

No, osim kovida, i druge stvari mogu uticati na vaša čula. Dentalni problemi, nutritivni nedostaci, alergije i sinusne infekcije takođe mogu izazvati promene u čulima ukusa i mirisa.