Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Vesti FoNET agencije
Vesti FoNET agencije | 20.05.2021.
Inflacija; Dina; Delta; Cer; Slot mašine; Kampanja; Sveti stefan; Podravka; Kriptovalute; Zlatibor; Marriott; Toza marković; Energetska efikasnost; Azija; Bez bojlera na gas... Izvor: FoNET

INFLACIJA

Prema majskoj projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se u narednoj godini dana kretati oko centralne vrednosti cilja, pod uticajem privremenih faktora, pre svega svetske cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda, koje već izvesno vreme rastu usled povećanog optimizma oko globalnog privrednog rasta. Po očekivanom prestanku delovanja ovih faktora, od sredine naredne godine inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, i tu se zadržati u srednjem roku“, navodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

DINA

U toku je zamena DINA kartica sa magnetnim zapisom, za nove bolje obezbeđene, koje se izdaju uz obavezan čip. Svaka transakcija potvrđuje se pinom, a može se koristiti na svim POS terminalima i bankomatima u zemlji, kao i u više od 800 onlajn prodavnica u Srbiji, a izdaje se bez naknade, saopšteno je iz NBS.

DELTA

Osnivač i predsednik “Delta holdinga” Miroslav Mišković povlači se iz operativnog upravljanja kompanijom i ubuduće će biti predsednik Upravnog odbora “Delta holdinga”. Odluka će stupiti na snagu 1. juna ove godine, saopšteno je danas iz ove kompanije.

CER

Zavod za zaštitu prirode Srbije izjasnio se protiv geoloških istraživanja na planini Cer, koja je nameravala da sprovede kompanija Rudar RNM d.o.o iz Beograda. U skladu sa tom odlukom obustavljena su svi radovi na cerskom lokalitetu Dvorište. Kako se precizira, kompanija je odustala i od podnošenja dokumentacije Ministarstvu rudarstva i energetike za dobijanje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja, objavio je portal Podrinske.com.

SLOT MAŠINE

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, Srbija je u 2019. godini bila na 26 mestu, prema vrednosti uvoza slot mašina. Ispred nje su, u to vreme, iz regiona bile samo Rumunija i Bugarska. Već u 2020. godini Srbija je napredovala za deset mesta, odnosno postala je 17-ti uvoznik slot mašina na svetu, piše Blic.

ZLATIBOR

Izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Čajetina (sedište Opštine) sa naseljenim mestom Zlatibor–prva faza, na građevinskom području 1413,48 ha, planirana je gradnja brojnih novih sadržaja, od hotela do aerodroma. Nacrt plana koji je izradio JP Urbanizam iz Kragujevca trenutno je na javnom uvidu koji je oglasila Opština Čajetina i koji traje do 17. juna.

MARRIOTT

Predstavnici domaće kompanije Milenijum Resorts i američkog hotelskog lanca Marriott International potpisale su ugovor o saradnji u izgradnji hotelskog kompleksa u Vranjskoj Banji, a projekat je vredan 90 miliona evra. U planu je da se u prvoj fazi grade dva hotela i medicinski centar, a u narednim i spa apartmani, bungalovi i različiti prateći sadržaji.

TOZA MARKOVIĆ

Kikindskoj fabrici za proizvodnju građevinskog materijala „Toza Marković“, odlukom JP „Srbijagas“ i uz saglasnost Vlade Srbije, obustavljena je isporuka prirodnog gasa koji koristi kao osnovni energent, zbog čega je fabrika prestala da radi. Generalni direktor „Toze“ Vladimir Ilić izjavio je da ova fabrika „Srbijagasu“, zajedno sa kamatama, duguje za gas 8,5 miliona evra, prenosi Dnevnik.

ENERGETSKA EFIKASNOST

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.Za ove projekte iz budžeta je izdvojeno pola milijarde dinara, saopšteno je iz kabineta ministarke Mihajlović.

KAMPANJA

Marketing mreža raspisala je konkurs za 7. nacionalnu dodelu godišnjih nagrada - KAKTUS 2021. Nagrade se dodeljuju u 24 kategorije, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i najprofesionalnije pojedinačne i integrisane kampanje u protekloj godini. Glavne nagrade na festivalu su: Agencija godine, Oglašivač godine i Integrisana kampanja godine – Grand Prix.

SVETI STEFAN

Kompanija "Aman”, koja upravlja kompleksom grad-hotel "Sveti Stefan” i Vilom Miločer u Crnoj Gori, neće ovoga leta otvarati svoje objekte, a radnici su upućeni na odmor. Radnici su obavešteni da će se za desetak dana znati više o planovima za ovu sezonu, pišu podgoričke Vijesti.

PODRAVKA

Akcije hrvatske kompanije Podravka probile su psihološku granicu od 600 kuna, što je nivo koji su poslednji put imale pre 14 godina. Kako konstatuje portal Poslovni.hr, indeks Zagrebačke berze Crobex u poslednjih godinu dana porastao je za oko 30 odsto, a vrednost akcija Podravke trostruko više – oko 90 odsto.

KRIPTOVALUTE

Grad Cres je, uz Svetu Nedjelju, drugi grad u Hrvatskoj koji je uveo mogućnost plaćanja kriptovalutama. Zamenik gradonačelnika Cresa, Marin Gregorović potpisao je ugovor o procesiranju kriptovaluta s Nikolom Škorićem, direktorom firme Electrocoin, piše hrvatski Novi list.

AZIJA

Akcije kompanija na azijskim berzama su juče potonule, prateći pad na Vol Stritu u kojem su prednjačile deonice tehnoloških divova. Reperni indeks japanske berze Nikei 225 je na popodnevnom trgovanju po lokalnom vremenu u minusu od 1,6 posto, i trguje se na nivou od 27.964,19 poena, javljaju svetske agencije.

BEZ BOJLERA NA GAS

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je saopštila da bi do 2025. godine iz prodaje trebalo potpuno izbaciti bojlere na gas. To je jedan od 400 koraka za dostizanje ugljenične neutralnosti do 2050. godine koje je agencija postavila u specijalnom izveštaju. Kako prenosi BBC i prodaja automobile na benzin i dizel trebalo bi da bude prekinuta zaključno sa 2035. godinom.