Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > FONET: dnevni ekomoski bilten
FONET: dnevni ekomoski bilten | 25.05.2021.
SMANJENJE DUGA; PENZIJE; POMOĆ BAROVIMA; ROMING; INTERPOL; CARINE; VINA; AKADEMIJA; TERMINAL NA DUNAVU; KREĆE FORUM; INTERNET; CRNA GORA; RENT-A-CAR; BACANJE HRANE; TESLA... Izvor: FoNet

SMANJENJE DUGA

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković poručio je da fiskalni okvir za period od 2021. - 2025. godine predviđa postepeno smanjenje opšteg državnog deficita na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine i pad udela javnog duga na 55,5 procenata BDP.

PENZIJE

Samo primena švajcarske formule u obračunu penzija dovodi do primetnog zaostajanja penzija za rastom plata. Potrebno je uvesti dodatni zaštitni mehanizam kojim se predviđa da odnos prosečne penzije u odnosu na prosečnu platu bude uvek bar 50 odsto, odnosno da učešće penzija u BDP ne bude manje od 10 do 11 procenata, kaže ekonomista, prof. Jurij Bajec, za portal Biznis.rs.

POMOĆ BAROVIMA

Svi noćni klubovi i barovi u Srbiji koji od marta prošle godine praktično nisu mogli da rade uopšte a koji su imali pad prometa veći od 70 odsto, dobiće jednokratnu pomoć od države u iznosu od 12 odsto prometa koji su imali u godini koja je prethodila epidemiji virusa korona.

ROMING

Memorandum o razumevanju koji je, pred vikend, potpisan između nadležnih ministarstava Srbije i Grčke, predviđa smanjenje međunarodnih tarifa za elektronske komunikacione usluge u romingu. Ministarstva će sugerisati telekomunikacionim kućama u svojim državama da cene rominga smanje.

INTERPOL

U veliku međunarodnu istragu falsifikata meda, koju već neko vreme vodi Interpol, uključila se Srbija a u prikupljanju podataka i uzorkovanju učestvuju veterinarska inspekcija, sanitarna, Uprava kriminalističke policije i Poreska uprava. Predmet istrage su i veliki proizvođači i mali pčelari, piše Danas.

CARINE

Ukidanje carina između SAD i EU jeste dobar znak, ali to ne znači da će se uskoro otkloniti ograničenja koja se odnose na izvoz čelika iz Srbije, kaže Bojan Stanić iz PKS, a prenosi Politika.

VINA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na manifestaciji "Veliko ocenjivanje vina Srbije" da je vinarstvo najbrže rastući sektor čitave ekonomije i da je osnovni cilj države da svake godine povećava zasade grožđa i vinograda za 400 do 600. Prošle godine Srbija je izdvojila šest miliona evra subvencija za 51 vinariju, za sveukupan proces - od analize zemljišta do promocije.

AKADEMIJA

Pilotska akademija u Vršcu neće više biti u sastavu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). Prema odluci Vlade, krajem ove godine, ona prelazi u sistem dualnog obrazovanja, odnosno osniva se nova Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija, objavljeno je u Službenom glasniku RS.

TERMINAL NA DUNAVU

U Novom Sad je otvoren rekonstruisani rečni putnički terminal na Dunavu, koji je obnovila kompanija DP World Novi Sad, u čijem vlasništvu je Luka Novi Sad. U rekonstrukciju je uloženo pola miliona evra.

KREĆE FORUM

Kopaonik biznis forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije počinje danas u Beogradu i traje do 27. maja, a glavna tema foruma, koji se održava u hibridnom formatu, biće "Svet posle kovida 19 - novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja". Panele je moguće besplatno pratiti putem posebne aplikacije.

INTERNET

U Srbiji je 83 odsto stanovništva bar jednom koristilo internet u životu. Stanovnici uzrasta od 16 do 24 godine svi na internetu, dok se naši najstariji teže snalaze i broj korisnika je upola manji, objavio je Eurostat, a prenosi Danas.

CRNA GORA

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.219 evra. To je skoro 30 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2020. godine i 21,1 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, objavio je Monstat.

RENT-A-CAR

Usluge iznajmljivanja vozila drastično su, nakon kovid krize, poskupele u svim turističkim zemljama Evrope. Tako su, u odnosu na vreme pre pandemije, u Grčkoj rent-a-car povećane za 170 odsto, a u Španiji 120 odsto. Slično je u turističkim regionima Italije, Francuske i Portugalije, piše DW.

BACANJE HRANE

Čak 50 miliona tona voća i povrća u Evropi se baca isključivo zato što su “nepravilnog” oblika, a sve to košta neverovatnih 140 milijardi evra, ukazuje Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF povodom Međunarodnog dana biodiverziteta.

TESLA

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask izjavio je da je ovaj proizvođač električnih automobila blizu uspostavljanja prisustva u Rusiji i da razmatra da li bi u toj zemlji mogao da otvori fabriku. U obraćanju na jednom obrazovnom forumu u Moskvi putem video linka, Mask je rekao da kompanija već ima fabrike u Kini i Sjedinjenim Državama, ali da želi da otvori proizvodne pogone i u drugim delovima sveta, prenosi Rojters.