Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > POŽAR U VINČI - OPASNOST NIJE PROŠLA
POŽAR U VINČI - OPASNOST NIJE PROŠLA | 10.08.2021.
Beograd -- Zbog požara koji je zahvatio pet hektara deponije u Vinči dim i nesnosan smrad prekrili su više opština u prestonici Srbije... Izvor:B92

POŽAR U VINČI - OPASNOST NIJE PROŠLA


Intezitet požara je smanjen ali opasnost nije prestala. Dežurne ekipe rade na gašenju, i to će zasigurno trajati i do nekoliko dana.

Do sada je u gašenju požara na najvećoj otvorenoj deponiji u Evropi, potrošeno 70 tona vode i hiljade tona zemlje. Gori sve što možete da zamislite! Od papira, preko organskog otpada do automobilskih guma.

Na deponiji je neprestano prisutan deponijski gas metan, koji dodatno razgoreva plamen. Tu je i alkohol nejčešće iz ostataka dezinfekcionih sredstava koji takođe utiče na rasplamsavanje.

"Zagađenje koje se stvara u ovakvoj situaciji kada dođe do požara na deponiji je izuzetno opasno, svaki put kada mozete da vidite i osetite vazduh znajte da situacija nije dobra, posebno ako gori komunalni otpad na deponiji", rekao je Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole.

"Ovo su dakle kancerogene materije, dioksini..praktično svako izlaganje njima je opasno tako da postoji opravdan razlog za zabrinutost."

Da li je i koliko tih materija bilo u vazduhu, još se ne zna, kaže bivši načelnik Odeljenja za kval itet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

"Ne važi standardna ocena kvaliteta vaudiha u ovakvoj situaciji, nažalost, moraju se meriti a to nije urađeno, na pravi način, sa uređajima, u laboratoriji koja je akreditovana i u pravom trenutku da bi se znao stepen ugrožavanja zdravlja ljudi", Milorad Spasojević.

Istovremeno procenjuje se da će požar ostaviti posledice na životnu sredinu i zdravlje ljudi u narednih 10-ak godina.

"Te sve materije ce završiti u njivama, oranicama oko Vinče, otpad će preko biljne hrane i zivotinja doći opet nama na trpezu dakle to će imati svoje veoma dugoročno dejstvo", kaže dr Svetlana Stanišić, fizički hemičar.

Da se slični akcidenti ne ponove, rešenje je, u pametnom upravljanju otpadom.

"Da ga više sagorevmo, da ga više recikliramo, da bismo dobili energiju- da bismo ponovo koristili te materije, a ne da ga samo deponujemo a ako ih vec deponujemo ond a da te deponije budu maksimalno obezbeđene da budu sanitarne , da ne bude curenja", rekla je Stanišić.

Direktor preduzeća "Beo Čista energija" kaže da ta firma još uvek čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti JKP "Gradska čistoća".

Dok odatle stižu informacije da je stara deponija upravo u nadležnosti kompanije "Beo čista energija".