Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > UN: Ozonski omotač se oporavlja polako, ali primetno
UN: Ozonski omotač se oporavlja polako, ali primetno | 11.01.2023.
Ozonski omotač se polako, ali primetno oporavlja, a tim tempom "ozonska rupa" iznad Antarktika, gde je sloj najtanji, popunila bi se u potpunosti za oko 43 godine, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija... Autor:Beta /AP

Naučna procena, koja se vrši na svake četiri godine, pokazuje da se zaštitni sloj oporavlja, više od 35 godina nakon globalnog dogovora da se ne upotrebljavaju hemikalije koje nagrizaju ozonski omotač, koji život na Zemlji štiti od štetnog ultravioletnog zračenja.

Naučnici i zagovornici zaštite životne sredine pozdravljaju kao jednu od najvećih ekoloških pobeda čovečanstva napore da se smanje „ozonske rupe“, proizašle iz sporazuma iz 1987. nazvanog Montrealski protokol, kojim su zabranjene određene hemikalije.

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od oko 10 do 50 kilometara iznad Zemlje. Njegova debljina varira u zavisnosti od lokacije i godišnjeg doba.

„Ozonske rupe“, koje se u njemu pojavljuju, nastaju uticajem određenih gasova koje čovek koristi.

U izveštaju se navodi da je napredak spor, a prosečna koncentracija ozona na visini od 30 kilometara u atmosferi u „normalu“ će se vratiti oko 2040. godine, na Arktiku do 2045.

Na Antarktiku, gde je ozonski omotač trenutno najtanji, sloj se neće oporaviti do 2066. godine, navodi se u izveštaju.