Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Retka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve
Retka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve | 17.01.2023.
Udruženje Biom objavilo je da se ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita) po imenu Gipsy sada nalazi na području doline reke Neretve... Autor:index.hr

„Nakon što je odletela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, s Hvara je nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletela u deltu reke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj“, objavili su.

„Budući da Gipsy nije plašljiva molimo sve koji je krenu da posmatraju da joj ne prilaze i ne uznemiravaju je u trenucima kada možda odluči da prespava baš na vašoj kući“, zamolili su.

Ptica je u Hrvatsku stigla krajem decembra, piše Index.

Ovu retku pticu možete pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu uneti fotografije i informacije o opažanju. Inače, ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Evropi izumrla vrsta, te je gotovo izumrla u svetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva sprovode se projekti reintrodukcije na evropska gnezdilišta.