Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Ovo su šest najtraženijih poslova u Srbiji
Ovo su šest najtraženijih poslova u Srbiji | 18.01.2023.
Uvozimo radnu snagu: Ovo su šest najtraženijih poslova u Srbiji. Već nekoliko godina unazad na tržištu rada u Srbiji primetan je nedostatak određenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja... Izvor: B92.net, TV Prva

Tako je i prethodnu godinu obeležio sa jedne strane veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inostranstva kako bi se bar u manjoj meri zadovoljile potrebe tržišta rada. Prema podacima centra za zapošljavanje Infostud u 2022. godini bilo je 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao. U prilog priči o nedostatku radne snage idu i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji dva procenta u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022.godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji. Sa druge strane želje kandidata se nisu umnogome razlikovale, te su najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazadi, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja. Tako je prema prema podacima Infostuda najveći deficit bio izražen za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeničar, ali nam u velikoj meri nedostaju i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je tako preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

Analiza Infostuda pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto. Kao i prethodnih godina, najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 procenata.