Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Kardiolog upozorio na najgoru naviku za zdravlje srca
Kardiolog upozorio na najgoru naviku za zdravlje srca | 20.01.2023.
Ako imate porodičnu istoriju bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, to ne znači da ste osuđeni na isto... Autor:index.hr

Iako genetika ima važnu ulogu za zdravlje srca, procenjuje se da 90 odsto srčanih bolesti može da se spreči ishranom i životnim navikama.

Kardiolog dr Norman Lepor tvrdi da postoji jedna navika koja može da ima razorne efekte ne samo na srce već i na celokupno zdravlje.

„Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i periferne vaskularne bolesti, što može da dovede do amputacije nogu u težim slučajevima“, kaže dr Lepor. Dodaje da redovno pušenje takođe može da prouzrokuje nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, što može da povisi nivo LDL, odnosno lošeg holesterola.

Ako pušite, možda vam se čini teško da prestanete, ali to je najbolja stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje. Dr Lepor podstiče sve koji puše da razgovaraju sa svojim doktorom o mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi prestali sa tom štetnom navikom, prenosi Index.hr.

Na zdravlje srca negativno utiču i sedilački način života, ishrana s visokim sadržajem zasićenih masnoća i natrijuma, kao i prekomerna telesna težina.