Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Lekari: simptomi koji su najčešće potpuno bezopasni
Lekari: simptomi koji su najčešće potpuno bezopasni | 23.01.2023.
Postoje simptomi koje nikako ne bi trebalo da ignorišete, ali i oni koji deluju zastrašujuće, a zapravo su potpuno bezopasni. Lekari su ukazali na sledeće simptome... Autor:Best Life; N1

Kratkoća daha

Nema sumnje da je veoma strašno kad ne možete da udahnete vazduh.

„Kratkoća daha može da bude zabrinjavajuća i neprijatna za brojne ljude i misle se da se radi o problemu povezanom sa srcem“, kaže dr Mahmud Kara, dodavši da je sa vašim srcem najverojatnije sve u redu.

„Najčešći uzrok kratkoće daha su stanja koja nisu nimalo ozbiljna, poput postnazalne sekrecije, refluksa kiseline ili napada panike”, objašnjava doktor.

Međutim, ukoliko mislite da je nešto ozbiljno, svakako kontaktirajte svoga lekara.

Bol u grudima

„Slično kao i kratkoća daha, bol u grudima može da bude alarmantna jer većina odmah pomisli na srčani udar. Ipak, baš kao i kod kratkoće daha, češći uzroci bola u grudima su mišićno-koštani bol, napadi panike ili refluks kiseline“, kaže dr Kara.

Ipak, sa klinike Mejo poručuju da ako iskusite neobjašnjiv bol u grudima, pozovete Hitnu pomoć.

„Ne treba da se osećate neprijatno ako se ne radi o srčanom udaru. Čak i ako je uzrok neki drugi, lekar mora odmah da vas pregleda“, poručuju sa klinike Mejo.


Lupanje srca

Kao i bol u grudima, lupanje ili preskakanje srca može da bude alarmantno. Ali kao i kod bola u grudima, lupanje srca nije uvek pokazatelj problema sa srcem.

„Često sam imao iskustva u kojima su pacijenti osećali palpitacije u kontekstu teskobe, pa su otišli u Hitnu pomoć  gde su utvrdili da  je u pitanju napad panike“, kaže psihijatar dr Brus Basi.

Palpitacije mogu da budu prouzrokovane brojnim razlozima koje lekar Hitne pomoći ne bi označio zabrinjavajućim, poput preuranjene kontrakcije atrijuma“, dodaje dr Basi za Best Life, prenosi N1 Zagreb.

„Naravno, ako su simptomi novi, menjaju se ili su povezani sa drugim simptomima, posetite lekara“, savetuje psihijatar.


Utrnulost ili trnci u rukama i nogama

„Utrnulost i/ili slabost na jednoj strani tela često mogu da budu pokazatelji moždanog udara, zbog čega ljudi pogrešno zamene utrnulost ili trnce u ekstremitetima (prstima ili stopalima) sa simptomima moždanog udara“, objašnjava dr Kara.

Međutim, „u većini medicinskih događaja koji nisu ozbiljni, ova utrnulost ili trnci mogu da budu povezani sa perifernim neurološkim stanjima, poput uklještenja živca.”

„Ako ste zabrinuti zbog bilo kog zdravstvenog simptoma, najbolje je da se odmah posavetujete sa lekarom“, savetuje dr Kara.