Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Veterinari savetuju: Šta je najbolje činiti u susretu sa čoporom pasa
Veterinari savetuju: Šta je najbolje činiti u susretu sa čoporom pasa | 14.03.2023.
Trudnica u devetom mesecu, povređena je pre tri dana u Novom Pazaru, kada ju je u okolini bolnice napao čopor pasa. Nedugo zatim, na istom mestu psi su napali čoveka koji se vraćao sa pregleda. Na sreću, oboje su prošli sa ujedima i bez teških povreda. Deca, žene i starije osobe apsolutno nemaju nikakvu šansu napram čopora pasa, kaže za N1 veterinarka Nikolina Bjelica. Podseća i da stručnjaci savetuju da u susreti sa psima na ulici ne treba pokazivati gestikulaciju, već pokušati stajati mirno i čekati da prođu. Dodaje, ipak, da je nepredvidivo kako će čovek reagovati u strahu i da je najbolje sistemski rešavati problem napuštenih pasa... Autor:N1

„Čopor pasa je nepredvidiva grupacija. Da li je neko provocirao? Sigurna sam da nije. Impuls koji ispoljavamo pas može da protumači kao momenat napada. Najbolje je ne pokazivati gestikulaciju, probati stajati mirno i čekati da prođu, ali čovek kada je u strahu nepredvidivo i reaguje“, ukazuje Bjelica.

Stoga je, prema njenom mišljenju, potrebno sistemski rešavati problem napuštenij pasa. Podseće da psi nisu vukovi, pa da beže da budu sami, već je njihovi inkstiktivni poriv da budu na terenu gde ima drugih pasa i ljudi.

Bjelica dodaje i da ne možemo okretati glavu od napuštenih i izgladnelih pasa, ali da njihovim hranjenjem pravimo potencijalni problem. U situacijama kada pronađemo napuštene pse, savetuje ona, najbolje je obratiti se veterinaru koji će nam dalje objasniti kako da se pas skloni za svoje dobro.

Na pitanje koliko ima istine u tome da su pojedine rase pasa agresivnije od drugih, Bjelica ističe da su veterinari osetljivi na diskriminaciju pasa vezanu za rasu.

„Određene rase jesu tako pravljene da imaju tu tendenciju, ali njihovo ponašanje je isključivo naša odgvornost. Psi brzo uče i do sedam, osam meseci je rani period socijalizacije, kada je potrebno da ih uputimo u svet u kome se nalazimo“, objašnjava Bjelica.

Neke rase su, kako kaže, tvrdoglavije, pa je u tom slučaju dobro potražiti pomoć profesionalnih dresera.

U proseku 12.000 prijavljenih napada godišnje

Prema podacima organizacije Orka, u Srbiji je između 2015. i 2021. zabeležno više od 77.000 napada pasa, što je u proseku 12.000 godišnje.

Psi su juče izujedali devetogodišnju devojčicu u Jakovu, koja je sa ujedima po nogama prevezena na Institut za majku i dete.

Pre nekoliko dana trudnicu (23) u devetom mesecu trudnoće izujedao je čopor pasa u blizini Opšte bolnice Novi Pazar.

Trudnica iz ovog grada krenula je na redovan pregled i prolazila iza hiruškog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, kada je na nju naleteo čopor pasa, žena je pokušala da se odbrani, ali joj to nije pošlo za rukom, pa su je psi izujedali.

Takođe, aktivistkinju za zaštitu životinja iz Bora Tamaru Novaković napala su sredinom februara dva vlasnička staforda, koja su bez povoca i korpe bila puštena na javnom prostoru. Žena je zadobila povrede po licu i glavi, a na lice mesta je izašla i polcija koja je uspela da stigne vlasnike koji su se posle napada dali u bekstvo.

Ipak, najveća tragedija se desila u prvim danima ove godine, kada je novinar i analitičar Vladan Radosavljević (62) preminuo nakon što su ga izujedali psi u Velikoj Ivanči kod Mladenovca.

U napadu pasa povređena je i njegova supruga Olga (58), koja je pokušala da mu pomogne. Nju su lekari hitne pomoći prevezli u Urgentni centar i nalazi se u teškom stanju