Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Sličnosti i razlike elektronske naplate putarina (ENP) u Srbiji i Hrvatskoj
Sličnosti i razlike elektronske naplate putarina (ENP) u Srbiji i Hrvatskoj | 25.03.2023.
Najavljeno poskupljenje putarine u Srbiji donosi i jednu novinu, a to je popust za vozače koji naknadu za korišćenje autoputa plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine (ENP). Visina popusta jeste simbolična – šest odsto, ali predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnju praksu koja nije podrazumevala favorizovanje plaćanja putarine bez zaustavljanja na naplatnim rampama... Autor:Nikola Kojić

Sličnosti i razlike elektronske naplate putarina (ENP) u Srbiji i Hrvatskoj

Bi
N1/Lazar Lazić

Najavljeno poskupljenje putarine u Srbiji donosi i jednu novinu, a to je popust za vozače koji naknadu za korišćenje autoputa plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine (ENP). Visina popusta jeste simbolična – šest odsto, ali predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnju praksu koja nije podrazumevala favorizovanje plaćanja putarine bez zaustavljanja na naplatnim rampama.

 

Za razliku od Srbije, vozači koji u Hrvatskoj beskontaktno plaćaju putarinu putem taga imaju već godinama pravo na popust i to u iznosu od 21,74 odsto. Primera radi, ukoliko na svoj prepejd račun za elektronsko plaćanje putarine uplatite iznos od 20 evra, na vašem računu biće 25,54 evra.

Povezane vesti:

Popust se u Hrvatskoj obračunava i na kod kupovine tag uređaja, koji je, uzgred, u toj zemlji i jeftiniji nego u Srbiji i košta 15 evra, što je prevedeno u dinare po srednjem kursu NBS 1.760 dinara (u Srbiji je cena uređaja 2.022 dinara).

Na primeru najjeftinijeg paketa u Hrvatskoj to izgleda ovako: u cenu od 60 evra uključeni su uređaj i putarina u iznosu od 57,5 evra, što znači da vas tag košta svega 2,5 evra, odnosno 293 dinara.

Ukoliko se odlučite za skuplji paket koji košta 90 evra, biće vam uračunata putarina u iznosu od 95,84 evra, što znači da tag uređaj dobijate potpuno besplatno. Postoji i opcija da uplatite 120 evra, a u tom slučaju, osim što tag naravno dobijate besplatno, na računu ćete imati 134,17 evra.

Hrvatske autoceste (HAC)

A evo kako to izgleda u Srbiji: tag uređaj platićete 2.022 dinara bez obzira na to koliko ste novca uplatiti na svoj ENP pripejd račun.

Elektronsku naplatu putarine (ENP) u Putevima Srbije nazvali su „savremenim modelom beskontaktnog plaćanja putarine upotrebom TAG uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila“. Ipak, koliko god sistem bio „savremen“, način uplate na ENP račun veoma je tradicionalan – može se izvršiti isključivo na uplatnim mestima.

Printscreen/Putevi Srbije, Hrvatske autoceste

Putevi Srbije napravili su i mobilnu aplikaciju, sa ciljem, kako su naveli, da se „olakša informisanje korisnika o stanju na javnim putevima I A reda i pruže sve ostale informacije od značaja za učesnike u saobraćaju“.

Aplikacija je dostupna je za mobilne telefone, laptop računare, kao i tablete i potpuno je besplatna, pohvalili su se u tom javnom preduzeću. Sjajno, ali za vozače koji putarinu plaćaju beskontaktno nije preterano korisna. Sve što mogu da urade jeste da pročitaju čemu služi ENP i da pogledaju spisak prodajnih mesta.

N1

Proverili smo i koje funkcionalnosti postoje na aplikaciji za elektronsku naplatu putarine, tj. cestarine (ENC) u Hrvatskoj. Za početak – možete da dopunite svoj pripejd račun. I to platnom karticom, SMS porukom ili unošenjem koda sa ENC bona kupljenim na nekom od prodajnih mesta.

N1

I to nije sve. Želite listing prolazaka? U Hrvatskoj ćete ga dobiti ga bukvalno jednim klikom. U Srbiji to funkcioniše na sledeći način: ukoliko želite listing za više meseci, potrebno je da uputite zahteve za svaki mesec posebno, a obrađeni zahtevi biće vam dostavljeni elektronskim putem od 10. u mesecu za prethodni mesec. Procedura za podnošenje zahteva za listing ima „samo“ šest koraka.

Ipak, da nisu Hrvatske autoceste baš u svemu naprednije od kolega iz Srbije, uverili smo se tokom vožnje od Beograda do Zagreba. Sistem za očitavanje tag uređaja znatno je brži u Srbiji, pa vam omogućava da prođete i brzinom većom od 60 kilometara na sat (ne preporučujemo da pokušavate da oborite naš „rekord“), dok u Hrvatskoj skoro da morate da zaustavite vozilo pred rampom.

Tek nešto bolja, da ne kažemo brža „prolaznost“ bila je u trakama koje su obeležene oznakom „fast“, ali je čak i taj sistem sporiji od onog u Srbiji.