Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > „Čovečanstvo treba da preispita svoje prioritete“
„Čovečanstvo treba da preispita svoje prioritete“ | 08.05.2023.
„Čovečanstvo treba da preispita svoje prioritete“: Astronaut otkrio kako mu je pogled na Zemlju iz svemira promenio svest... U intervjuu za sajt Big Think, astronaut, pisac i humanitarac Ron Garan objasnio je kako bismo, ako bi više nas razvilo ovu planetarnu perspektivu, mogli da rešimo veliki broj problema s kojima se suočava čovečanstvo.... Izvor: Danas Online


"Čovečanstvo treba da preispita svoje prioritete": Astronaut otkrio kako mu je pogled na Zemlju iz svemira promenio svest 1Foto: Paopano / Shutterstock.com
 

Efekat pregleda čini da sve razmirice između ljudi deluju beznačajno, a svet postaje jedan veliki organizam sa međusobno povezanim delovima.

U intervjuu za sajt Big Think, astronaut, pisac i humanitarac Ron Garan objasnio je kako bismo, ako bi više nas razvilo ovu planetarnu perspektivu, mogli da rešimo veliki broj problema s kojima se suočava čovečanstvo.

 

Garan je proveo 178 dana u svemiru i prešao više oko 115 miliona kilometara u 2.842 orbite. Gledajući je iz svemira, on je shvatio da je planeta mnogo krhkija nego što je mislio.

 

„Kada sam pogledao kroz prozor Međunarodne svemirske stanice, video sam bljeskove oluja poput foto-aparata paparaca, video sam polarnu svetlost, za koji nam se činilo da je tako blizu da je delovalo da možemo da pružimo ruku i dodirnemo je. I video sam neverovatnu tanku atmosferu naše planete. U tom trenutku me je pogodila otrežnjujuća spoznaja da taj tanak sloj održava svako živo biće na našoj planeti u životu“, rekao je Garan u videu.

„Video sam šarenu biosferu koja vrvi od života. Nisam video ekonomiju. Ali pošto naši sistemi koje je napravio čovek tretiraju sve, uključujući i same sisteme za održavanje života na našoj planeti, kao podružnicu globalne ekonomije u našem potpunom vlasništvu, očigledno je sa stanovišta svemira da živimo u laži”, objasnio je dalje ovaj astronaut.

U tom trenutku je shvatio da čovečanstvo treba da preispita svoje prioritete.

 

„Moramo da pređemo sa razmišljanja o ekonomiji, društvu, pa tek onda planeti, na razmišljanje o planeti, društvu, pa tek onda ekonomiji. Tada ćemo nastaviti naš evolutivni proces“, dodao je on.

 

Garan kaže da plaćamo veoma „visoku cenu“ kao civilizacija za našu nesposobnost da razvijemo planetarnu perspektivu i da je to veliki razlog zašto ne uspevamo da rešimo mnoge naše probleme. Iako naša ekonomska aktivnost poboljšava naše živote, ona je istovremeno katastrofalna za planetu bez koje nema života.

Glumac Vilijam Šatner imao je slično iskustvo kao Garanovo kada je putovao u svemir.

„To je bilo jedno od najjačih osećanja tuge sa kojima sam se ikada susreo“, napisao je Šatner i dodao: „Kontrast između opake hladnokrvnosti svemira i osećaja topline na Zemlje ispunio me je ogromnom tugom. Svakog dana smo suočeni sa saznanjem o daljem uništavanju Zemlje: izumiranju životinjskih vrsta, flore i faune. … stvari za koje je trebalo pet milijardi godina da se razviju, i odjednom ih više nikada nećemo videti zbog kobnog uticaja čovečanstva.“

„Nećemo imati mir na Zemlji dok god ne prepoznamo osnovnu činjenicu međusobne zavisnosti svega na svetu“, rekao je Garan.

Koliko god situacija sa površine Zemlje izgledala strašno, astronaut veruje da možemo kolektivno evoluirati u svesti i probuditi se i prihvatiti planetarnu perspektivu. „I kada možemo da evoluiramo dalje od dvodimenzionalnog načina razmišljanja nas protiv njih, i prihvatimo pravu multi-dimenzionalnu stvarnost univerzuma u ​​kojem živimo, tada više nećemo lebdeti u tami… i to je budućnost čiji bismo svi želeli da budemo deo. To je naš pravi poziv”, zaključio je on.

 

Izvor: Upworthy