Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Srbija pod vodom...
Srbija pod vodom... | 16.06.2023.
Ne prestaje borba sa bujicama, Srbija pod vodom, vanredno u 37 opština (VIDEO) Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u 37 gradova i opština... Autor: N1 Beograd, RTS, Milena Kuzmanović, Beta

U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, Đački trg, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Takođe, voda je noćas, kako se može videti na snimcima na društvenim mrežama, došla do ulaza u vojnu fabriku Lepenica.

Voda je poplavila i oko 100 kuća i dvorišta, a evakuisano je 14 građana, među kojima je jedno dete.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je za portal InfoKG da nema životno ugroženih, ali ima dosta poplavljenih domaćinstava i dvorišta.

Kazao je da se prema prioritetima, odnosno na osnovu poziva građana, nastavlja sa crpljenjem vode, na prvom mestu iz stambenih objekata, a onda iz dvorišta.

Kočović je rekao da će u dogovoru sa gradonačlenikom Nikolom Dašićem grad Kragujevac danas formirati ekipe za procenu štete.

Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina. Kako se može videti na snimku objavljenom na Tviteru, urušio se most. Obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva.

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok „Putevi Srbije“ ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Poplavljen je i Kruševac.

Alarmantno je i u Jagodini.

U Kuršumliji su pod bujicom dvorišta.

Prokišnjava i glavna železnička stanica Prokop u Beogradu, što se može videti na snimcima postavljenim na Tviter.

Zahvaljujući akumulaciji Rovni kao i regulaciji dela korita reka, situacija u slivu Kolubare je za sada u režimu redovne odbrane od poplava i pored toga što kiša u valjevskom kraju pada već 24 časa bez prestanka, potvrdio je za N1 Đorđe Malešević iz PD „Erozija“ Valjevo.

„Valjevo je za sada jedan od bezbednijih gradova kada su poplave u pitanju. Nivo Kolubare je 160 cm vodenog stuba, a kada je preko 200 cm ulazimo u režim vanredne odbrane, znači, za sada samo pratimo situaciju. Što se tiče manjih bujičnih tokova i tu je sada bez većih problema jer se ranije radilo na čišćenju kanala, tako da je voda prihvaćena u tokove“, rekao je Malešević.

Na pitanje kakva je situacija u drugim opštinama Kolubarskog okruga – Lajkovcu, Ubu, Mionici, Ljigu i Osečini, Malešević je odgovorio da za sada nema ozbiljnijih problema.

valjevo poplave
N1/Milena Kuzmanović

„Strahujemo od Jadra koji protiče kroz Osečinu i ja sam upravo krenuo na teren da se lično uverim kakva je situacija“, rekao je Malešević.

valjevo poplave
N1/Milena Kuzmanović

Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština.

Evakuisano 77 osoba

Sektor za vanredne situacije intervenisao je od 520 puta od 26. maja, kada je počeo perod obilnih kiša u Srbiji, a vatrogasci su do sada evakuisali 77 osoba.

„Za ovih mesec dana najkritičnije je bilo u Pomoravskom i Rasinskom okrugu, zatim na teritoriji Novog Pazara, u Kosjeriću, Čačku, Šapcu, i Loznici, a na početku i u Vojvodini“, izjavio je za Politiku major policije Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije.

Milenković je naveo i da je zbog ektremnih padavina došlo do velikih izlivanja, pa je voda ugrozila poljoprivredno zemljište i domaćinstva, a u spasavanju ljudi, imovine i otklanjanju posledica poplava angažovano je 1.200 vatrogasaca-spasilaca.

Crveni krst uputio šest tona pomoći poplavljenim područjima

Crveni krst Srbije je saopštio da je uputio pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstava za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. U saopštenju se navodi da će nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.