Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Ova reka u Srbiji jedinstvena je u Evropi, a evo i zašto
Ova reka u Srbiji jedinstvena je u Evropi, a evo i zašto | 05.07.2023.
Jug Srbije krasi reka drugačija od svih ostalih u Evropi, a tako posebnom, Toplicu čine dva mesta na kojima teče u kontra smeru... autor: Marija Ćirjak

Toplica izvire na istočnim padinama planine Kopaonik, južno odnajvišeg vrha. Teče na jugoistok, ka zapadnim padinama planine Lepa Gora, a kod manastiraa Mačkovac dolazi do severne strane planine Radan, gde skreće na istok.

Ono što toplicu čini tako posebnom jeste njen tok kod Prokuplja, gde reka dolazi do brda Hisar i tu jednostavno kreće da teče uzbrdo. Ova pojava se naziva epigenija.

Obe tačke na kojima se dešava ovaj prirodni fenomen nalaze se na malo udaljenosti. Prva je oko brda Hisar, u samom centru grada, dok je druga kod brda Guba. Prirodni fenomen kakav je ovaj oduvek privlači pažnju, a prvi ga je primetio Jovan Cvijić.

Reč je o prirodnom fenomenu koji se ogleda u nemoći reke da probije zemlište, pa zatim skrene u svoj tok. U ovom slučaju reka se vraća ka izvorištu, zaobilazi Hisar u nastavlja dalje ka Gubi, gde ponovo pravi krug.

Međutim, ovoj prirodnoj pojavi koja se drugačije naziva i epigenija, teško se može pristupiti. Programom rada nedavno formiranog Fonda za ekologiju predviđeno je uređenje obale Toplice u oblasti grada, ali i u delu gde reka teče uzbrdo.

 

Turistički potecijali sadržani su i u činjenici da je Prokuple na putu ka poznatim banjama, pout Prolom, Lukovskoj i Kuršumlijskoj, kao i Đavoljoj varoši.