Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Povećanje akciza na naftne derivate u Srbiji – novi inflatorni udar
Povećanje akciza na naftne derivate u Srbiji – novi inflatorni udar | 08.09.2023.
Povećanje akciza na naftne derivate u Srbiji, koji su skupi i bez tog nameta, izazvaće novo poskupljenja goriva u maloprodaji i dovesti do novog inflatornog udara s obzirom na to da će ceh platiti potrošači, piše list "Danas" navodeći ocene ekonomskih stručnjaka... Autor: Beta, Danas

Izmene i dopune Zakona o akcizama kojim se povećavju takse na derivate nafte za osam odsto stupaju na snagu od 1. oktobra.

Akciza na benzin će biti povećana za 4,63 dinara, za dizel 4,76 dinara, a za tečni naftni gas za 3,61 dinara.

Akcize, inače, nisu jedine dažbine koje država nameće je reč o ceni goriva, tu spadaju i naknade za formiranje obaveznih rezervi od 2,60 dinara za benzin i dizel, a 1,44 za tečni naftni gas.

Stručnjaci smatraju da i je i bez povećanja akciza cena goriva u Srbiji prlično visoka, a da je na to uticala energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini, pa je zbog toga Vlada Srbije iskoristila mogućnost da odredi maksimalnu moguću cenu naftnih derivata u maloprodaji da bi pratila cene na regionalnom tržištu.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže da neće sve akcize kojse su se popele dovesti do istog efekta na inflaciju kao što će na pospešivanje inflacije uticati nove dažbine na naftne derivate.

Prema njegovim rečima, za razliku od povećanja akcize na druge proizvode rast akciza naftnih derivata nema nikakvuu logiku jer ne mogu da doprinesu bilo kakvom boljitku već samo može da utiče na inflatorni udar koji već sad prilično jak.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić istakao je da svako povećanje iznosa akciza za naftne derivate neumitno izaziva rast inflacije i da je odluku da do toga dođe smatra pogrešnim potezom.

Umesto ukidanja akza, kao kad je u pitanju struja, povećanjem se samo opterećuje privreda novim nametima i to će znatno uticati na njeno poslovanje, zaključio je Rajić