Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Zdravstveno stanje planete...
Zdravstveno stanje planete... | 15.09.2023.
Ljudska aktivnost ugrožava sisteme za održavanje života. Sistemi za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvesnostima nego ikad pre i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je pređena zbog ljudskih aktivnosti, zaključak je naučnog istraživanja objavljenog ove nedelje... Autor: Hina / Reuters

U analizi „zdravstvenog stanja“ cele planeta, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada „daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovečanstvo“ zbog ljudske delatnosti.

U istraživanju, koje se nadovezuje na izveštaj iz 2015, navodi se da je svet prešao šest od devet „planetarnih granica“ – sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promene i korišćenje i dostupnost pitke vode.

Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015, a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promena životnih uslova na Zemlji.

„Ne znamo možemo li prosperirati u velikim, dramatičnim promenama naših uslova“, rekla je na konferenciji za novinare glavna autorka istraživanja Katarina Ričardson sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Autori su istakli da prelazak granica nije prelomna tačka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali bi moglo uzrokovati nepovratne promene u sistemima za održavanje života na Zemlji.

„Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko telo, a plantarne granice kao krvni pritisak. Pritisak viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik za njega“, rekla je Ričardson.

Naučnici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, preterane potrošnje drveta za gorivo i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizmi i sintetičke hemikalije.

„U okolinu se sada bacaju stotine hiljada hemikalija koje je proizveo čovek“, rekla je. „Stalno nas iznenađuju uticaji tih ljudskih činilaca“, dodao je.

Od devet granica koje su naučnici analizirali, samo je za zakiseljavanje okeana, oštećenje ozonskog omotača i zagađenje vazduha ocenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje okeana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog gasa odgovornog za efekat staklene bašte, porasla je na oko 471 ppm, bitno više od bezbednog nivoa od 350 ppm.

Stopa izumiranja vrste je najmanje deset puta brža od prosečne stope u poslednjih 10 miliona godina, što znači da je planeta već prekoračila sigurnu granicu za genetičku raznolikost.

Johan Rokstrom, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je da se nada da će svet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje.

Rekao je da nikada do sada u svojoj karijeri nije video toliko dokaza kao sada. „I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu“, upozorio je.