Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Beta Vukanović
Legat Beta Vukanović English

 Beta Vukanović je testamentom ostavila Muzeju 247 slika, pastela, akvarela i crteža, a pojedini predmeti iz njenog ateljea, kao i medalje, ordenje i ukazi, putem otkupa pridodati su legatu posle njene smrti.

Legat broji ukupno 293 predmeta, u koje ulazi i 46 predmeta iz slikarkinog ateljea, medalja, ordena i ukaza koje je Muzej otkupio, upotpunivši ovu zbirku.
 
Slikarka Babet-Beta Vukanović je rođena u Bambergu (Bavarska) 1872. a umrla u Beogradu 1972. godine. Umetničko školovanje je započela u Minhenu 1891, u ateljeu slikara Antona Ažbea, i nastavila u Parizu 1897. Poreklom Austrijanka, udajom za Ristu Vukanovića, slikarka je došla u Beograd 1898. Svoj pedagoški rad započela je u Srpskoj slikarskoj školi 1900 i nastavila u svojoj kući od 1902. godine do Prvog svetskog rata. Ravnopravno je stajala uz prvu generaciju srpskih slikara koji su uveli impresionizam u srpsko slikarstvo, ali je ostala verna mrtvoj prirodi i ljudskom liku. Njeno shvatanje slike zadržalo se u prihvaćenoj minhenskoj varijanti impresionizma.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :JFK         PGR      
  W    T      T   ETW
  U   UTW     N      
  6    T      D   SWM
  E           S      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Postovani, u svojoj maloj kolekciji slika, imam sliku autoportret slikarke Beti Vukanovic, sa potpisom svog imena i mesta gde je slika radjenaPARIZ.Fotografiju Slike bih vam dostavila, ali neznma na koji email. Spostovanjem Ruzica email: kruza@eunet.rs
(Riuzica Krstic, 13.12.2010. 13:30)