Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Petra Konjovića
Legat Petra Konjovića English
Predmete iz radne sobe Petra Konjovića - klavir, diplome, povelje, odlikovanja, fotografije i umetničke slike, porodica Konjović je poklonila Muzeju. U legatu koji broji 747 predmeta je i lična biblioteka kompozitora.

Petar Konjović je rođen 1883. godine u Čurugu (Banat), a umro 1970. godine u Beogradu. Kao đak Učiteljske škole u Somboru, bio je samouk dirigent i kompozitor. Godine 1906. završio je Konzervatorijum u Pragu. U Beograd je došao 1907. na poziv Stevana Mokranjca da predaje u Muzičkoj školi kompoziciju. Bio je aktivan pristalica ideje jugoslovenstva i upravnik mnogih kulturnih institucija i rektor Muzičke akademije u Beogradu, akademik i osnivač Muzikološkog instituta SANU.
 
Konjović je najznačajniji predstavnik muzičkog nacionalizma srpske muzičke Moderne, kompozitor koji je u svojim delima ispoljio osobenosti svoje ličnosti i njima dostigao evropski nivo. Njegova najznačajnija dela su opere Vilin veo, Knez od Zete, Koštana, Seljaci i Otadžbina.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :W1E         IEA      
U 1    J    Y     QCN
W4J   8FP   NTA      
  4    D    P W   LXW
8F9         QDH      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara