Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Branimira Ćosića
Legat Branimira Ćosića English
Branimir Ćosić (1903-1934) bio je književnik i novinar lista Pravda. Njegova prerana smrt od tuberkuloze lišila je našu književnost potencijala čiji se krajnji domet može samo naslutiti.

U delima obrađuje probleme mlade generacije posle I svetskog rata, kojoj je i sam pripadao, probleme njihovog unutrašnjeg života, morala i savesti. Njegov najznačajniji je roman Pokošeno polje u kome daje društvenu sliku Beograda i Srbije za vreme I svetskog rata i neposredno posle njega, sa kritičkim stavom prema savremenim zbivanjima.
 
Oporukom Ćosićeve majke ova građa je dospela u Udruženje književnika Srbije koje je 1947. godine predalo zaostavštinu Muzeju grada Beograda. Ona sadrži 2.284 predmeta - rukopisa, dokumenata i fotografija. Najznačajniji deo ovog legata čini Ćosićeva prepiska.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :FNL         NDI      
  L    T    C F   TDS
K65   N81   B26      
8      D    T 4   2OB
TTK         D8G      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara