Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > Manastir ĐURĐEVI STUPOVI
Manastir ĐURĐEVI STUPOVI English
Graditelj: Stefan Nemanja
Izgradjeno: Druga polovina XII veka

Manastir Đurđevi stupovi, u blizini Novog Pazara, zadužbina je Stefana Nemanje, podignuta krajem XII veka. Crkva Svetog Đorđa u okviru manastirskog kompleksa jedno je od najlepših ostvarenja raške stilske škole, nastale kao spoj romaničkog i vizantijskog arhitektonskog stila.

Manastir Đurđevi stupovi, sa crkvom Svetog Đorđa, nalazi se u blizini Novog Pazara, na uzvišenju sa koga je dominirao područjem srednjevekovnog Rasa, oblasti u kojoj se tokom XII veka formiralo središte srpske države. Manastir je zadužbina Stefana Nemanje, podignut, u znak zahvalnosti Svetom Đorđu koji je Nemanju izbavio iz tamnice u koju su ga zatvorila braća. Posle tog sukoba sa braćom, Stefan Nemanja postaje veliki župan u Raškoj, 1167. godine kada verovatno otpočinje gradjenje manastira. Lokacija na kojoj je manastir podignut bila je neuobičajena za srpsku srednjevekovnu arhitekturu, ali veoma simbolična jer je njen položaj bio povezan sa jačanjem Nemanjine vlasti i njgovim političkim ciljevima.
 
Manasirski kompleks bio je ograđen masivnim zidom, sa ulaznom kulom, konacima i trpezarijom. Drugi ktitor Đurdjevih stupova, kralj Dragutin, je ulaznu kulu pretvorio u kapelu i dodao jos neke građevine.
 
Manastir i crkva Svetog Đorđa stradali su tokom perioda turske vlasti, austrijsko-turskih ratova sve do prvog svetskog rata, posle koga je crkva ostala u ruševinama. Obnova manastira započinje šezdesetih godina prošlog veka i traje i danas.
 
Arhitektonsko rešenje crkve Svetog Đorđa pripada tipu jednobrodnih građevina sa kupolom. Spoljašnjost crkve dekorisana je u romaničkom duhu, sa dve kule na zapadu po uzoru na romanske zvonike. Upotreba zvona, odnosno kula-zvonika, u liturgiji potiče iz arhitekture Zapada, a crkva Svetog Đorđa je jedna od prvih crkava srednjevekovne Srbije sa kulama - zvonicima. Naziv manastira potiče upravo od staroslovenske reči za kulu-stup. Slikarstvo je veoma oštećeno, osim nekoliko fragmenata, uključujući i deo natpisa koji navodi 1170/71. godinu, kao godinu oslikavanja. Očuvani fragmenti ukazuju na komninski slikarski stil, sa izraženim lineariznom, dinamikom i dekorativnošću.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :IO7         NPT      
A      C      E   S4R
EOO   KNR   MH5      
  3    P      U   4H9
2K6         PYB      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)