Welcome
Home
Kontakt


Manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Fruškogorski manastiri
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Fruškogorski manastiri > Manastir FENEK
Manastir FENEK English
Sremski manastir Fenek geografski ne pripada Fruškoj gori, ali je u istorijskom smislu u vezi sa fruškogorskim manastirima.

Sremski manastir Fenek geografski ne pripada Fruškoj gori, ali je u istorijskom smislu u vezi sa fruškogorskim manastirima. Nakon pada Srbije 1459. godine Srem je dugo bio stecište odbegle srpske vlastele i monaštva. Crkva manastira Fenek posvećena je prepodobnoj mučenici Paraskevi (26.jul/8.avgust). Manastirski kompleks smešten je u ravničarskom delu donjeg Srema,jugozapadno od Zemuna, blizu reke Save, nedaleko od sela Jakova. Čine ga: crkva sa zvonikom, konaci sa tri strane crkve i kapela podignuta iznad južnog konaka. Prema narodnom predanju, osnivači manastira Fenek su Stefan i angelina Branković, u drugoj polovini XV veka. Za razliku od fruškogorskih manastira, pod turskom vlašću ostao je do 1717. godine, a potom je pod jurisdikcijom Beogradske mitropolije sve do kraja austrijske vladavine (1739.god.).

Na prelazu iz XVIII u XIX vek, Fenek je poprište bitnih istorijskih događaja. Tu su se 1788. godine sastali knez Aleksa Nenadović i austrijski car Josif. U njemu su 1813. godine mesec dana boravili Karađorđe i njegov sin Aleksa, a od sloma Prvog srpskog ustanka pa do 1815. godine studenički kaluđeri s moštima Stefana Prvovenčanog. Zabeležen je i Karađorđev susret sa protom Matejom Nenadovićem.

Ikonostas crkve manastira rezao je 1798. godine poznati novosadski duborezac („piltor“) Aksentije Marković. Ikone je od 1818. do 1820. slikao sin umetničkog stolara i duboresca Atanasija, pančevački slikar Petar Radosavljević.

Današnja kapela sv. Petke sazidana je 1800. godine, nad bunarom. U narodu se verovalo da je bunarska voda čudotvorna jer su ovde počivali mošti sv. Petke pri njihovom prenosu kroz Srbiju.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :DAE         P3G      
I 6    A    F Y   MXQ
9J7   HLJ   F 3      
  S    T    7 H   ILC
USH         KFQ      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Od koliko sati je Sveta Uskrsnja liturgija. Kad pocinje jutrenje i kad moze ispovest?
(predrag jovanovic, 03.04.2010. 11:24)
manastir fenek nije posvecen prep.mat. paraskevi koja se proslavlja 08. avgusta
(snezana aleksic radovic, 24.01.2008. 20:56)
Molim vas ako neko ima broj telefona manastira Fenek, nek mi ga ostavi ,potreban nam je hitno! Hvala unapred, pozdrav!
(Marina, 20.01.2008. 12:54)
manastir Fenek posvecen je Svetoj Petki Srpkinji /u narodu poznata kao srpska skoropomocnica/ koja se po Pravoslavnom kalendaru proslavlja 27 oktobra. Sveta Petka koja se proslavlja 8 avgusta je Rimkinja, a kako ove dve svetiteljke imaju isto ime kod nedovoljno informisanih dolazi do zabune. Kako je Fenek bio okruzen barom- nepristupacnim terenom, i do njega se tesko dolazilo po losem vremenu, vasar /panadjur/ se sa oktobra premestio u avgust da bi narod mogao posetiti manastir, ali manastirska slava je bez obzira na vasariste bila i ostala Prepodobna matera nasa Paraskeva - Sv.Petka - Srpska skoropomocnica
(snezana aleksic radovic, 06.01.2008. 14:33)

Slike

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir RAVANICA
Pojmovnik