Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > Manastir STUDENICA
Manastir STUDENICA English
Manastir Studenica nalazi se u blizini Kraljeva i jedan je od najuglednijih srpskih hramova, često nazivan „majkom svih crkava“. Manastir je zadužbina Stefana Nemanje, izgrađen krajem XII veka i posvećen Uspenju Bogorodice. Glavna manastirska crkva posvećena je Bogorodici Evergetidi, izgrađena u raškom stilu.

Studenica, najugledniji srpski manastir, zadužbina je Stefana Nemanje. Izgradnja je trajala verovatno do 1196. godine kada se Nemanja tu zamonašio pod imenom Simeon. Glavnu manastirsku crkvu, posvecenu Bogorodici Evergetidi, podigli su majstori koji potiču iz romaničkog područja ali su je dovršili vizantijski neimari. Veliki ugled hram stiče 1206/7. godine kada je Sava u studenicu preneo mošti Simeonove iz Hilandara, a u Studenici su sahranjeni i Stefan Prvovenčani i Vukan.

Bogorodičina crkva je jednobrodna gradjevina sa kubetom. Sredinom XIII veka kralj Radoslav joj je dodao i prostranu spoljnu pripratu. Spoljna dekoracija hrama predstavlja spoj dva arhitektonska stila, romaničkog i vizantijskog pa je tako hram obložen belim mermerom a kupola je omalterisana crvenom bojom. Romanički elementi najvidljiviji su na dekoraciji portala i skulpturi, pa se pretpostavlja da su majstori bili poreklom sa primorja. (skulptura)

Crkva je oslikana početkom XIII veka a prvobitni živopis očuvan je samo u delovima. Najbolje ostvarenje srpskog srednjevekovnog slikarstva nalazi se upravo u Studenici i to je predstava Raspeća Hristovog, naslikana 1209. godine. Freske su radjene u najvišem vizantijskom stilu sa početka XIII veka.

U okviru manastirskog kompleksa nalaze se i crkva svetih Joakima i Ane odnosno Kraljeva crkva čiji je ktitor kralj Milutin, podignuta u XIV veku, zatim crkva svetog Nikole, riznica, trpezarija i ulazna kula-zvonik.

Skulptura Bogorodičine crkve je jedna od najvećih i najznačajnijih celina svoje vrste u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti. Glavno mesto zauzima zapadni portal crkve. Iznad portala se nalazi luneta gde je u reljefu predstavljen patron hrama Bogorodica na prestolu sa malim Hristom u krilu, okružena arhandjelima Mihailom i Gavrilom. Bogorodica sa Hristom je predstavljena kao u vizantijskom slikarstvu i romaničkoj skulpturi. Na dovratnicima portala su isklesani apostoli a na nadvratniku Hrist. U skulpturi portala predstavljena je glava čudovišta, kao i razna fantastična bića. Osnovno značenje skulpture portala je da vernik ulazi u hram pod zaštitom nebeskih sila od sveta tame.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :27Y         CPU      
  8    E    S T   4GH
HC3   ULT   YT3      
5      H      P   DS2
1LA         A2A      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Postovani Da li mi mozete poslati informaciju gde se moze prenociti,kada se dodje u Studenicu. Unapred hvala
(Nenad Stojadinovic, 29.08.2010. 17:47)
Manastir Studenica je vanvremenski svetionik za sve nas pravoverne srbe. Posetio sam manastir 2007 god., i zaista sam se osećao kao da sam došao svojoj većnoj kući. Za krst časni i slobodu zlatnu!
(Siniša Perišić, 15.06.2009. 11:55)
ja obozavam manastir studenicu.jedan mi je od najomiljeniji.volela bi da stavite njegovu sliku.
(ivona novakovic, 22.02.2009. 15:32)
najlepse sveto mesto jel tusam rodjen mnog je volim i verujem u boga.
(rakic milan, 20.07.2008. 21:12)
jasam rodjen u obliynjem selu rastiste ya mene je studenica kao svetinja najmilia i mislim dabi svaki pravoslavni srbin trebao da bude takav jednome mnogo yabrinjava da nabedjeni bivsi braca crnogorci xoce njixovu pravoslavnu crkvu moje misijenje dasu oni pijunuli na pravoslavlje i na ceo srpski narod mi srbi smo neumoran narod i nama netreba njihovo nista.
(rakic milan, 20.07.2008. 21:07)
VI STE NAJBOLJI
(marija KNEZEVIC, 07.05.2008. 21:42)

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost