Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > Manastir MILEŠEVA
Manastir MILEŠEVA English
Manastir Mileševa nalazi se u blizini Prijepolja, podignut oko 1219. kao porodični mauzolej kraljevića Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Vladislav je 1236. godine u Mileševu preneo mošti svetog Save iz Trnova što je uticalo da Mileševa postane jedan od najznačajnihih duhovnih i hodočasničkih centara.

Manastir Mileševa nalazi se u blizini Prijepolja, podignut oko 1219. kao porodični mauzolej kraljevića Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Glavna manastirska crkva posvećena je Hristovom Vaznesenju. U priprati je sahranjen Sveti Sava, čije je mošti Vladislav preneo iz Trnova 1236. godine. Kao grobna crkva Svetog Save Mileševa je uživala veliki ugled među srpskim hramovima i bila je hodočasnički centar, sve dok 1595.godine, po nalogu Sinan Paše ćivot sa moštima Svetog Save nije odnesen na Vračar u Beogradu gde je spaljen.

Crkva Hristovog Vaznesenja je jednobrodna građevina sa kupolom i pripada raškom stilu, sa spojem romaničkih i vizantijskih odlika. Fresko-slikarstvo hrama predstavlja najviši domet ne samo srpskog već i vizantijskog slikarstva XIII veka. Na freskama u priprati nalazi se veoma značajan porodični portret Nemanjića. Na njemu su prikazani Nemanja kao monah i Sava kao arhiepiskop, zatim Stefan Prvovenčani sa sinovima Radoslavom i Vladislavom koji u ruci nosi model crkve. U slikanom programu hrama vide se teme uobičajene za vizantijsko slikarstvo XIII veka, monaške i dvorske. Uzori mileševskih majstora bili su monumentalno slikarstvo kasne antike i helenizma.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :GWB         7B7      
T R    1    F U   R21
PE2   CYH   8NF      
  D    O      P   BHP
SRI         28G      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Жао ми је што на сваком месту и у свакој прилици већина оних за које се с правом подразумева да су представници и бранитељи српске културе и традиције учествују у културном поробљавању и уништавању свега што је српско. Нема српске културе, српског опстанка на латиници. Азбука је једино српско писмо! Ко друкчије пише, из Срба се брише! Љиљана Ћуић
(Љиљана Ћуић, 24.05.2009. 14:20)
Manastir Mileseva se nalazi kod Prokuplja???? Prijepolje je u pitanju
(Miroslav Ivanović, 28.05.2008. 02:25)

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost