Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > PEĆKA PARTIJARŠIJA
PEĆKA PARTIJARŠIJA English
Manastirski kompleks Pećke Partijaršije sastoji se iz tri hrama, crkve Svetih Apostola iz XIII veka i crkve Svetog Dimitrija i Bogorodice Odigitrije i XIV veka. Osnivači manastira bili su prvi srpski arhiepiskop Sava i njegov naslednik Arsenije, po uzoru na velike hrišćanske hramove u Palestini. Od 1346. godine, kada je manastir postao sedište srpske partijaršije on će biti duhovni, kulturni i umetnički centar srpske države i tokom srenjeg veka i tokom turske vlasti.

Manastirski kompleks Pećke Partijaršije sastoji se iz tri hrama. Najstarija je crkva posvećena Svetim apostolima, zadužbina drugog srpskog arhiepiskopa Arsenija, Savinog naslednika, podignuta u prvoj polovini XIII veka. Crkva Svetih Apostola nije bila dovoljna za potrebe arhiepiskopskog središta pa je arhiepiskop Nikodim početkom XIV veka podigao uz severnu stranu crkvu posvećenu Svetom Dimitriju a njegov naslednik arhiepiskop Danilo je 1328. godine uz južnu stranu dodao crkvu Bogorodice Odigitrije sa malom crkvom Svetog Nikole i veliku spoljnu pripratu ispred sve tri crkve radi određenih liturgijskih obreda. Posle pada Srbije pod otomansku vlast manastir je stradao ali obnovom Srpske Patrijaršije 1557. godine ona ponovo postaje duhovni centar.

Crkva Svetih Apostola sagrađena je po uzoru na raški graditeljski stil i smatra se da su mileševski majstori učestvovali u izgradnji. To je jednobrodna crkva sa kupolom, sa očuvanim slikarstvom iz XIII veka na čiji su program uticali arhiepiskopi Sava i Arsenije.

Crkva Svetog Dimitrija je hram osnove sažetog upisanog krsta sa kupolom i oslikana je sredinom XIV veka, a crkva Bogorodiece Odigitrije ima osnovu razvijenog upisanog krsta sa kupolom i takođe je oslikana sredinom XIV veka. Velika priprata na zapadnoj strani koja zatvara sve tri fasade bila je oslikana ali je malo očuvano. Među najznačajnim freskama je predstava Loze Nemanjića do kralja Stefana Dušana.

Tokom vekova turske vlasti manastir je bio duhovni, kulturni i umetnički centar. Posle Velike seobe Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem manastir je stradao i opusteo. Obnova je otpočela tek u XIX veku. Od ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve 1920. godine u Pećkoj Patrijaršiji su ustoličavani svi partijarsi.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :5            I       
W 1    N    4N    D3M
TBE   R7K    Y       
  P    X     T    3L9
  G         GSE      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost