Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > Manastir SOPOĆANI
Manastir SOPOĆANI English
Manastir Sopoćani se nalazi u blizini izvora reke Raške, u oblasti starog Rasa, i zadužbina je kralja Uroša I, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog. Hram je podignut   sredinom XIII veka kao porodični mauzolej i posvećen je Svetoj Trojici. Eksterijer crkve je u potpunosti romanički ali se u unutrašnjosti nalaze vrhunska ostvarenja vizantijskog fresko-slikarstva.

Manastir Sopoćani se nalazi u blizini izvora reke Raške, u oblasti starog Rasa, i zadužbina je kralja Uroša I, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog. Glavna crkva, posvećena Svetoj Tojici, podignuta je između 1245. i 1260. godine kao porodični mauzolej kralja Uroša I. Uroš je tu preneo mošti svoga oca Stefana, koji je prvo bio sahranjen u Studenici pa u Žiči, tu je sahranjena i njegova majka Ana Dandolo i sam kralj Uroš. Tokom vekova turske vlasti hram je znatno stradao, u XVI veku je ostao bez krova a priprata je srušena. Manastir je bio u takvom stanju sve do početka XX veka kada je otpočela obnova.

Crkva Svete Trojice je jednobrodna građevina sa kupolom i na zapadu ima spoljnu pripratu sa kulom-zvonikom. Od crkava raške škole razlikuje se po spoljašnjem izgledu jer ima oblik trobrodne bazilike sa uzdignutim srednjim brodom. Fasade, portali i prozori rađeni su u romaničkom stilu.

Najranije očuvane freske potiču iz 1273. godine i odlikuju se vrhunskom izradom i monumentalnošću. Među najbolja ostvarenja vizantijskog slikarstva uopšte ubraja se sopoćanska freska Uspenja Bogorodice.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :7CO         E        
R N    5    5 G   433
6BM   WHS   B2A      
5 S    G      O   XY1
BR6           S      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Moj komentar je u vezi Nenada Pesica koga znam licno. Ima negde oko 25 godina otkako ga vise nisam videla i sam bas iznenadjena kako je zavrsio u Manastir i napustio djecu i familiju. Zaista nisam mogla da u to verujem sve dok nisam videla ovaj komentar od navodno njegove bivse supruge Snezana Pesic. Zaista mi je zao za Milosu i Stefanu jer to nije fer od njihovog oca da ih ostavi bez ikakvog kontakta. Ima milion drugih nacina da se problemi razrese i da sve bude u interest deci. Pokusala sam i ja mnogo puta da ga pronadjem ali bez uspeha. Nenad mi je ostao veoma drag covek u srcu zauvek. Snezana! Zao mi je mnogo za vas, ako mogu da pomgnem rado bih od sveg srca. Ako hoces pisi mi na cvesteves@iinet.net.au pa cemo porazgovarati malo vise o svemu. Pozdrav tebi i deci kako i vlasnika ovoj web sajta omogucivsi mi da stupim u kontakt sa tobom.
(Vesna Kitanovska, 27.02.2009. 10:58)
Nisam nikad bila u manastiru Sopo'ani, iako sam posetila i po vi[e desetina puta mnoge manastire u Srbiji. U manastiru Sopo'ani je moj biv[i mu\, otac moje maloletne dece Milo[a i Stefana rodjene 92, i 99 godine. On boravi u tom manastiru od 2005. god, od kad nismo niukakvom kontaktu, deci se nijednom nije javio ni telefonom ni pismeno, niti ih je od 2005. godine video.Decu izdržavam sama ali tatina ljubav i blizina im nedostaje. Molim Vas pomozite mom Milošu i Stefanu da imaju tatu? Potražite u manastiru Sopoćani Nenada Pešića i razgovarajte sa njim:hvala vam i bogu hvala.
(Snežana Pešić, 10.01.2009. 07:57)

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost