Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola > Manastir BANJSKA
Manastir BANJSKA English
Manastir Banjska nalazi se na rečici Banjskoj u blizini Kosovske Mitrovice i zadužbina je najvećeg srpskog ktitora, kralja Milutina. Manastir posvećen Svetom Stefanu izgrađen je početkom XIV veka po uzoru na Studenicu, sa namerom da bude mauzolej kralja Milutina.

Manastir Banjska nalazi se na rečici Banjskoj, u blizini Kosovske Mitrovice i zadužbina je najvećeg srpskog ktitora, kralja Milutina. Manastir je kao mauzolej kralja Milutina podignut između 1312. i 1316. godine. Iako je kralj Milutin podigao veliki broj manastira Banjska je imala najznačajnije mesto kao njegov mauzolej. Crkva je podignuta na mestu starijeg hrama u kojem je za vreme Milutinovog oca Uroša I bilo središte banjske episkopije. Milutin je Banjsku uzdigao na igumaniju stvropigijskog ranga, dodelivši joj četvrto mesto među srpskim manastirima, posle Studenice, Mileševe i Sopoćana.

Banjska se razlikuje od ostalih Milutinovih zadužbina koje su podignute u kasno vizantijskom stilu, jer po želji kralja ona je građena po uzoru na Nemanjinu zadužbinu Studenicu.

Banjska je jednobrodna građevina sa kupolom, razvijenog raškog tipa. Arhiepiskop Danilo, koji je bio Milutinov duhovni savetnik, je verovatno doveo neimare sa primorja sto se vidi po načinu spoljašnje obrade tesanim kamenim kvadrima u 3 boje. Hram je bio dogato dekorisan skulpturom ali je ostala sačuvana samo statua Bogorodice sa malim Hristom, koja se čuva u obližnjem manastiru Sokolica.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :3PD          A       
I      K    T9    J77
JRI   CEY    B       
X N    T     2    IK1
7N2         JJY      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)
Manastir ARILJE
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost