Welcome
Home
Kontakt


Manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Manastiri
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
Hramovi
Raška Škola
Manastiri
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Manastir DEČANI
Manastir DEČANI English
Manastir Visoki Dečani, posvećen Hristu Pantokratoru, zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i podignut je početkom XIV veka. Tokom burnih vekova njene istorije bila je jedan od najvećih duhovnih, kulturnih i umetničkih centara. Crkva predstavlja najveći ocuvani srednjevekovni spomenik na Balkanu sa impresivnim fresko slikarstvom kasno-vizantijskog stila.

Manastir Visoki Dečani, posvećen Hristu Pantokratoru, zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina Dušana, i podignut je 1327. godine. Manastir se nalazi na reci Bistrici, između Peći i Prizrena.

Dečani su redak spomenik koji je sačuvao ime svog glavnog majstora, Fra Vite iz Kotora, koji je, prema natpisu iznad južnog portala, hram izgradio za 8 godina, do 1335. godine. Crkva spada među najveće građevine srednjevekovne Srbije. To je petobrodna crkva sa kupolom nad centralnim brodom i trobrodnom pripratom. Eksterijer je oblikovan mermernim kvadrima u tri boje i predstavlja spoj zapadnih i vizantijskih uticaja sa tradicijama srpske umetnosti. 

Iako ne pripada u potpunosti raškoj školi, po nekim osobinama se vezuje ze nju. Podignuta je u vreme kada je u Srbiji bio razvijen srpsko-vizantijski stil ali se ona u potpunosti odvaja od svega što je tada rađeno. Objašnjenje za to leži u činjenici da je Stefan Dečanski hteo da podigne velelepni i raskošni nadgrobni hram.

Oslikavanje hrama trajalo je do sredine XIV veka, i radili su najbolji majstori Dušanovog carstva. To je bio najveći poduhvat zbog veličine unutrašnjeg prostora kao i zbog složene tematike slikanog programa. Prostor hrama je dovoljno veliki da se u njemu predstavi celokupna hrišćanska istorija od Stvaranja sveta do Strašnog suda i sa preko 1000 portreta. Freske su vrhunsko ostvarenje kasno-vizantijskog slikarstva poznatog kao renesansa Paleologa.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :AXU          I       
L      I    FB    RMO
4QN   2G2    E       
  P    6     R    2Q5
85A         UG8      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
svidja mi se tekst i slika.
(ivona novakovic, 24.02.2009. 20:16)

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost