Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Srpsko-Vizantijski Stil
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Srpsko-Vizantijski Stil > Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA English
Graditelj: Kralj Milutin
Izgradjeno: Početak XIV veka

U starom delu Prizrena nalazi se hram Bogorodice Ljeviške, zadužbina najvećeg srpskog ktitora kralja Milutina. Jaka vizantinizacija srpske države koja otpočinje u doba kralja Milutina najviše se odrazila na arhitekturu, kada se napuštaju romanski uticaji koji su do tada dominirali i nastaje potpuno nov stil, čije je svedočanstvo crkva Bogorodice Ljeviške. Ovaj spomenik je delo neprocenjive istorijske i umetničke vrednosti jer predstavlja svedočanstvo o tri razdoblja, sa ostacima bazilike iz IX veka, bazilike iz XIII veka i crkve kralja Milutina.

Doba kralja Milutina je vreme jake vizantinizacije srpske države koja je najizraženija u kulturnom pogledu. Taj uticaj najviše se odrazio na arhitekturu i u potpunosti je potisnuo romanički uticaj, i izrazio se kroz stvaranje novog arhitektonskog stila. Srpska crkva imala je velikog saveznika u kralju Milutinu što će verovatno biti jedan od razloga njegove obimne ktitorske delatnosti. Kralj Milutin je podigao i obnovio više crkava nego svi ostali Nemanjići zajedno.

Prizrenska episkopija pominje se od početka XI veka i pretpostavlja se da je pri Bogorodici Ljeviškoj bilo središte episkopije, jer je tu postojala bazilika. Širenjem srpskih teritorija neke episkopije koje su bile pod vlašću ohridske dolazile su pod vlast pećke partijaršije, što se desilo i sa prizrenskom. Prvobitna bazilika je bila trobrodna sa svim odlikama vizantijske arhitekture. Bazilika iz XIII veka je nastala obnovom u doba Stefana Prvovenčanog i crkvenih reformi Save. Današnji izgled Bogorodica Ljeviška dobija u doba kralja Milutina koji je sa obnovom crkve otpočeo 1306/7. godine. Nekoliko originalnih natpisa svedoči o vremenu, ktitoru i majstorima, pa tako natpis na istočnoj strani crkve navodi kao obnovitelja Milutina a natpis iz eksonarteksa pominje protomajstore Nikolu i Astrapu.

Nova građevina je i dalje bazilika ali dobija izgled petobrodne crkve upisanog krsta sa pet kupola. Iznad eksonarteksa nalazi se zvonik visine dvadeset metara. Fasade su zidane redovima kamena i opeke, uobičajeno za vizantijsku arhitekturu tog doba.

Crkva je oslikana početkom XIV veka i takođe pokazuje nove umetničke ideje. Petokupolne crkve omogućavale su razvijeni slikani program, sa brojnim starozavetnim i novozvetnim ciklusima i ličnostima.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :P9W         OD8      
U B    2      Y   RRJ
E A   8K5   A34      
1 E    5      B   AOU
HQJ         7YH      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Da li je moguće posetiti manastir i obezbediti prenoćište za grupu na dan 14/15.05. 2013. Pozdrav
(, 02.03.2013. 14:06)
ako mi ikako neko moze pomoci trazim jevtic snezanu ona bi trebalo da je negde u izbeglickom kampu u blizini manastira bogorodice kod prizrena ako iko zna nesta o njoj ili tom kampu neka mi hitno javi na meil mmpk@abakusbp.net unapred zahvalan pedja iz backe palanke.
(predrag kovacevic, 16.10.2007. 15:28)

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost