Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Srpsko-Vizantijski Stil
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Srpsko-Vizantijski Stil > Manastir GRAČANICA
Manastir GRAČANICA English
Graditelj: Kralj Milutin
Izgradjeno: Polovina XIV veka

Poslednja u nizu velelepnih Milutinovih zadužbina jeste Gračanica, podignuta 1321. godine, nedaleko od Prištine. Gračanica je vrhunsko ostvarenje kasno-vizantijske arhitekture, što joj daje internacionalni karakter za razliku od uobičajenog mišljenja da je ona delo od značaja samo za srpsko srednjevekovno graditeljstvo. Lepota njenih arhitektonskih, plastičnih I slikovnih elemenata daje joj neponovljivu autentičnost.
 

Gračanica je poslednja zadužbina kralja Milutina, najvećeg srpskog ktitora, podignuta 1321. godine nedaleko od Prištine. Crkva Uspenja Bogorodice sačuvala je u južnoj kapeli natpis sa godinom osnivanja. Izgled crkve vidi se na ktitorskom portretu, modelu crkve koju nosi kralj Milutin. Gračanica je petokupolna crkva osnove upisanog krsta ali se od savremenih crkava razlikuje po maštovitoj koncepciji koji se ogleda u ritmičnom rasporedu prozora, lukova i manjih kupola iznad kojih se uzdiže glavna kupola i naglašava vertikalizam građevine. Polihromija fasada postignuta je upotrebom različitih materijala pri zidanju a dinamika oblika ostvaruje se naizmeničnom igrom svetlosti i senke. Spoljašnja priprata Gračanice je naknadno dozidan jer se ne nalazi na modelu koji na ktitorskoj kompoziciji drži kralj Milutin, verovatno sredinom XIV veka. Ona je najlepša srednjevekovna priprata u Srbiji, stilski uklopljena sa crkvom.

Gračanica je jedna od retkih srpskih hramova tog perioda koja je sacuvala skoro celokupnu fresko dekoraciju. Manastir je bio sedište episkopa pa je i slikani progran odražavao složene teološke misli. Poseban akcenat stavljen je na poreklo kraljevske vlasti jer je Milutin bio jedan od najmoćnijh vladara svog doba, oženjen vizantijskom princezom Simonidom, ćerkom cara Andronika II Komnina. U Gračanici se po prvi put javlja predstava Loze Nemanjića po ugledu na Lozu Jesejevu. Stilski slikarstvo se moze svrstati u ostvarenja renesanse Paleologa, a najverovatnije su ga uradili poznati solunski umetnici Mihailo Astrapa i Eutihije koji su oslikali Bogorodicu Perivleptu u Ohridu, Staro Nagoričino i Bogorodicu Ljevišku.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :IHX          1       
3      3    O9    YYE
5GI   JF1    R       
  T    B     G    EUS
MWS         XIH      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
zasto je podignut manastir to ama bas nigde nepise ni u viki pediji ni ovde i razlog zbog cega je podignut tj. jede o naj vaznijih pitanja iz istorije su zasto kada ko gde kako
(marija ivantic, 22.03.2010. 18:11)
MARIJA OVDE PISE DA JE MANASTIR SAGRADJEN 1321 G.,A NEGDE PISE DA JE 1310 G..
(U.P., 28.04.2009. 21:54)
Zasto negde pise da je manastir gracanica sagradjena 1310 g.,a negde 1321 g.
(U.P., 28.04.2009. 21:46)
PA nadjite vremena i postavite tu sliku napokon. Pogledajte na mom sajtu koliko ima svega i svacega ..a mi smo dva coveka u firmi. Pozdrav
(M.Dinic, 22.01.2008. 03:05)

Relacije
Hopovo (Novo i Staro)
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost