Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Moravska Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Moravska Škola > Manastir RAVANICA
Manastir RAVANICA English
Graditelj: Kenz Lazar
Izgradjeno: Kraj XIV veka

Manastir Ravanicu osnovao je knez Lazar krajem XIV veka. Posle kosovske bitke i Lazareve smrti njegove mošti su prenešene u Ravanicu koja postaje mesto hodočašća i mesto kulta kneza Lazara. To je bio i jedan od razloga sto je upravo Ravanica postala kulturni centar, u kome se negovalo i usmeno i pismeno stvaralaštvo pa je najveći broj poznatih pesama o Kosovu i kosvskim junacima nastao upravo u ovom manastiru.

Manastir Ravanica nalazi se u blizini Ćuprije i podignut je krajem XIV veka kao zadužbina kneza Lazara. Očuvana je ktitorska povelja sa potpisom kneza Lazara i godinom 1381.pa je to verovatno godina završetka radova na ovom velikom kompleksu koji se sastoji od crkve posvećene Vaznesenju, pirga, utvrđenjem sa sedam kula i trpezarijom. Posle kosovske bitke i smrti kneza Lazara njegove mošti su prenešene u Ravanicu koja postaje mesto hodočašća i mesto kulta kneza Lazara. To je bio i jedan od razloga sto je upravo Ravanica postala kulturni centar, u kome se negovalo i usmeno i pismeno stvaralaštvo pa je najveći broj poznatih pesama o Kosovu i kosovskim junacima nastao upravo u ovom manastiru. Zbog ovakve delatnosti i negovanja narodne svesti manastir je često bio u sukobu sa turskim vlastima, pa je nekoliko puta stradao.

Crkva Vaznesenja je prvi spomenik novog stila u srpskoj arhitekturi, moravskog stila koji predstavlja najsamostalnije stvaralaštvo u okviru vizantijske umetnosti. Crkva je trikonhos koji potiče sa Svete Gore uz neke elemente Milutinovih zadužbina kao što su pet kupola. Od izuzetne vrednosti jeste način zidanja kamenom i opekom u tri reda i dekorativna plastika sa geometrijskim, biljnim, zoomorfnim i antropomorfnim oblicima.

Fresko-dekoracija Ravanice značajna je zbog ikonografskog programa koji je tesno vezan za liturgiju. Stilski javlja se najkarakterističnija odlika moravske škole a to je lirska interpretacija likova.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :IKF         QMB      
M F    S    C     71N
L G   MUP   8CP      
Y T    N      6   GR2
UDT         FWI      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
...boreci se za slobodu svetu na Kosovu krunu izgubio i u tom krvavom naletu nebesko je carstvo zadobio... (Blagoje Rogac)
(rada jelic, 27.06.2010. 09:49)
Ravanica je veliko blago i još veće zaveštanje srpskom narodu. Sveti kneže Lazare moli Boga za nas!
(Siniša Perišić dipl. maš. inž., 15.06.2009. 12:04)
@Tanja Djukic, Crkva treba da zivi, a ne da se konzervira i pretvori u konzervu i spomeni. Crkva je zivot i treba stalno da se menja u skladu sa potrebama, nego sta nego postaviti sve sto je potrebno za dugi i srecan rad crkve. Car Lazar je nije napravo da bi bila spomenik, nego duhovni vodic jednog naroda.
(Pera Simic, 20.10.2008. 15:34)
Tuzno je sto je Zavod za zastitu spomenika dozvolio postavljanje dva klima uredjaja na crkvi Vaznesenja.
(Tanja Djukic, 16.02.2008. 10:49)

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir FENEK
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir KALENIĆ
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost