Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Moravska Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Moravska Škola > Manastir KALENIĆ
Manastir KALENIĆ English
Izgradjeno: Početak XV veka

Manastir Kalenić je podignut početkom XIV veka kao zadužbina protovestijara Bogdana, njegove žene Milice i brata Petra. Arhitektura moravskog stila sa efektima ornamentalnog i slikovitog doživela je svoju kulminaciju u manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju.

Manastir Kalenić je podignut nedaleko od sela Kalenić, u centralnoj Srbiji, početkom XV veka kao zadužbina protovestijara Bogdana, njegove žene Milice i brata Petra. Osnova hrama je trikonhos sa apsidom na istoku i pripratom na zapadu i kupolom nad naosom. Crkva je zidana naizmenično kamenom i opekom a fasada je podeljena i vertikalno, stubicima i horizontalno, kordonskim vencima.

Celokupna spoljašnjost hrama ukrašena je kamenom dekoracijom, čiji su crtež i kolorit preuzeti sa mnijatura. Dekorativna plastika na portalima i prizorima, luci, kolonete i rozete, kao i polja ukrašene motivom šahovskih polja daje posebnu lepotu hramu. Polihromija gornjih zidnih površina daje lakoću masama koje su podređene strogom vertikalizmu kupole.

Živopis Kalenića raspoređen je sistematično, za razliku od narativnog stila sa velikim brojem ciklusa koji je dominirao u srpskoj arhitekturi sredinom XIV veka. Sada se teme biraju pažljivije da bi se ukomponovale u unutrašnji prostor hrama. Proporcije figura i kompozicija su savršeno prilagođene proporcijama zidova. Slikarstvo Kalenića teži transcedentalnom, lirskom i insistira na bliskosti čoveka i prirode, jedna usamljena umetnost društva koje je predosećalo svoj kraj.

Pripremila: Marija Kovač

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :D1X         Q45      
4 5    B      K   SLC
7R1   DQW   N4M      
  4    T      Q   79Q
IAO         TJT      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Relacije
Manastir ARILJE
Manastir BANJSKA
Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
Manastir DEČANI
Manastir FENEK
Manastir GRAČANICA
Manastir GRADAC
Manastir HILANDAR
Manastir LAZARICA
Manastir LJUBOSTINJA
Manastir MANASIJA
Manastir MILEŠEVA
Manastir MORAČA
Manastir RAVANICA
Manastir SOPOĆANI
Manastir STUDENICA
Manastir ŽIČA
PEĆKA PARTIJARŠIJA
Pojmovnik
Srpska srednjevekovna umetnost