Welcome
Home
Kontakt


Lečilišta

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Banje
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Zdravlje > Lečilišta > Banje > Bukovička banja
Bukovička banja English
Položaj: 76 km južno od Beograda, u centru Arandjelovca.
Od davnina su ljudi ovog kraja znali za blagotvornost bukovičke kisele vode. Još pre 1811. godine njom je svoje zdravlje krepio znameniti srpski prosvetitelj, Dositej Obradović.

Na lični zahtev kneza Miloša Obrenovića dopremana je u "butelama" i korisćena na dvoru kao stona voda.
U prvoj deceniji ovog veka počinje ručno flasiranje bukovičke kisele vode "Knjaz Milos" podignutom nad istoimenim izvorom. Prvo stručno priznanje za lekovitost ova voda je dobila od E. Lindenmajera, načelnika saniteta Knjazevine Srbije početkom proslog veka, da bi se, kao stona voda, u decenijama ovog veka okitila najvišim medjunarodnim odličjima za kvalitet (1906. U Briselu, 1907. u Londonu, 1996. u Briselu i Varni). 
Blagotvorna svojstva bukovičke kisele vode korišćena su tokom dva veka za okrepljenje i lečenje. Danas se u banjskom lečilištu "Bukovička banja", na bazi lekovitosti mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, kao i povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Indikacije:
Periferne vaskulopatije, bolesti metabolizma, hronične profesionalne bolesti i trovanja teškim metalima, hronične neuralgije, polineuropatije, distrofičke promene.
 
Prirodni lekoviti faktori:
Više mineralnih izvora temperature od 12 do 28°C. Hladni izvori spadaju u grupu alkalnih ugljeno-kiselih hipotermi. Lekovita glina se koristi hladna.
 
Kulturno-istorijski spomenici u okolini:
Karađorđev grad u Topoli,mauzolej kralja Petra I na Oplencu, Orašac (mesto podizanja Prvog srpskog ustanka), manastiri Blagoveštenje, Voljavča i Nikolje itd. Poznata je i Međunarodna kulturna manifestacija "Mermer i zvuci".
 
Smeštaj:
 
- Specijalna bolnica "Bukovička Banja"
- Hotel "Šumadija"
- Hotel "Staro zdanje"
- Hotel "Izvor" je u rekonstrukciji
 
 

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :6WH         4        
K Y    T    Y X   UWA
Q2O   CAM   NH8      
P 5    U      N   P52
JXD           4      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara