Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Arheološki lokaliteti
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Arheološki lokaliteti > Židovar
Židovar English
Kontakt: Petar Odobašić
Lokacija: Kod sela Orešac

Židovar kod sela Orešac, na sredokraći između Vršca i Bele crkve, na istočnom obodu Deliblatske peščare, jedan je od najznačajnijih lokaliteta u srpskom delu Podunavlja. Nalazi se oko 1 km jugozapadno od sela, na visokom lesnom platou iznad doline reke Karaš kojom danas prolazi kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Židovarski plato se uzdiže oko 40 m iznad doline, nepravilnog je, približno elipsoidnog oblika i površine od oko pola hektara. Najužnoj i istočnoj strani veoma se strmo spušta ka dolini i pristupačan je sa zapadne i severne strane, na kojoj se nalazi prostrana terasa. Ona je niža 8-10 m i u njenom severozapadnom delu se nalazi neka vrsta prilazne rampe, sa «vratima» koja vode na plato.

Židovar je prvi put nastanjen krajem bronzanog doba, mada nije isključeno da je, kao pribežište, naseljavan i ranije. Najstarije naselje u Židovaru osnovali su pripadnici vatinske kulture koji su, krajem ranog i početkom razvijenog bronzanog doba, od 1800. do 1500. godine pre n.e. suvereno gospodarili nepreglednim pašnjacima, šumama i ritovima pored Dunava, Save, Tise, Tamiša i Karaša.

Na osnovu nekoliko bogato ukrašenih posuda i velikog broja fragmenata, Zidovar se svrstava i u značajno nalazište halštata - starijeg gvozdenog doba. Pored toga, izdvojen je i sloj sa nalazima crnoglačane keramike i veoma značajno nalazište Basarabi kulture, iz vremena srednjeg halštata (850-550. godine p.n.e.).
Najmlađe židovarsko naselje je osnovano u I v.p.n.e, nakon povlačenja Kelta iz Šumadije, gde su 84. g.p.n.e. pretrpeli poraz od Kornelija Scipiona Azijagena i bili primorani da se prebace na levu obalu Dunava. Sredinom I v.p.n.e. dolazi do dačke invazije pod čuvenim kraljem Boirebistom. Stanovnici su bili prinuđeni da prihvate agresivnu dačku kulturu i sa njom ostvare posebnu kulturnu simbiozu što se najbolje zapaža u pokretnom arheološkom materijalu, kao što su fragmenti grubih posuda, lonaca, šolja, krčaga, zdela...

Potonje naselje na Židovaru traje najverovatnije do početka druge polovine I veka naše ere kada ga uništavaju rimske legije. Nakon ovog osvajanja naselje nije obnavljano.
Cilj najnovijih istraživanja je da se, uz primenu savremenih metoda, dobije jasna i precizna slika ovog lokaliteta, što bi doprinelo objašnjavanju etnokulturnih odnosa tokom II i I milenijuma pre nove ere u ovom delu Podunavlja.
 
Izvor: Časopis “Planeta”, autor Petar Odobašić

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :CEW         GSO      
  2    W    4     434
JP3   TPE   5LN      
  L    M    6 K   LHN
94R         KIW      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike