Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Topola
Topola English
Broj stanovnika: 25 292

Opština Topola se nalazi u centralnom delu Srbije, u središtu Šumadije, na raskrsnici važnih saobraćajnica. Iz pravca Beograda (80 km) do Topole se stiže medjunarodnim putem E75, iz pravca Arandjelovca (15km) magistralnim putem M4, a iz pravca Kragujevca (42 km) magistralnim putem M24. Do Topole saobraća redovan autobuski prevoz iz svih pravaca.

Klima
Umereno-kontinentalna sa toplim letima do 30ºC i
snežnim zimama sa temperaturom od -5ºC do 8ºC.
Površina
365 km²
Stanovništvo
25.292  

Običaji i gostoprimstvo:
Šumadijska kuhinja koja se služi u Topolskim restoranima je tajanstvena mešavina ukusa tradicije i vremena , a sve začinjeno gostoprimstvom domaćina. Preporučujemo: Karadjordjeva snicla, jagnjeće pečenje, proja, kajmak i sir i kao nezaobilazno šljivovica i domaće vino.
Postoje posebni trenuci kada se na najbolji način može upoznati Topola – u mesecu oktobru u vreme Oplenačke berbe i Sabora narodnog stvaralaštva, u mesecu julu za Petrovdanski vašar, u zadnjoj nedelji avgusta na Lipovačkoj slikarskoj koloniji ili u bilo koje doba godine kada poželite da osetite kako kuca srce Srbije.

Priroda: Park Oplenac – spomenik prirode pod zaštitom države usled raznovrsnosti flore (bor, hrast, jasen, lipa, javor, Pančićeva omorika) predstavlja vazdušnu banju. Teritorija opštine Topola bogata je lovištima okruženim livadama, pašnjacima i životinjskih vrsta mogu se naći: jelen, zec, divlja svinja i lisica istovremeno ptičji svet je zastupljen u vidu fazana, prepelica, jarebica, grlica i goluba.

Kulturna baština: Zadužbinski kompleks kralja Petra I koji obuhvata Crkvu Sv. Djordja, Petrovu kuću, Karadjordjev grad i novootvorenu galeriju u prostoru poznatom pod imenom Vinogradareva kuća, predstavlja jedinstveni spomenik kulturno istorijskog nasledja srpskog naroda.
Crkva Sv. Djordja - bela, mermerna, petokupolna crkva sagradjena izmedju 1904 i 1912. godine, grobno je mesto dinastije Karadjordjević. Unutrašnjost hrama je ukrašena mozaikom, verno reprodukovanih najlepših fresaka srpskog srednjevekovnog slikarstva, ukupne površine 3.500 kvm u koji je utkano 40 miliona raznobojnih staklenih kockica sa 15.000 nijansi boja. Jedan je od najposećenijih spomenika kulture u našoj zemlji.  

Karadjordjev grad
– iz XIX veka. Sagradio ga je Karadjordje Petrović, vodja Prvog srpskog ustanka koji kao prvi vladar obnovljene Srbije donosi ekonomski i kulturni razvitak Topoli. Do danas je očuvan: restaurirani konak sa kulom, crkva sa zvonikom i škola. U konaku je stalna izložba originalnih predmeta iz tog perioda. Centrom utvrdjenog grada dominira spomenik Karadjordju podignut u novije vreme.
Petrova kuća – sazidana 1912.godine. U jednom periodu (vreme izgradnje crkve Sv. Djordja) u njoj je živeo kralj Petar I i iz tog razloga nosi njegovo ime. Danas je ova kuća muzej-galerija sa izložbama vezanim za dinastiju Karadjordjevića.
Vinogradareva kuća – sagradjena 1911.godine. Kao sto samo ime kaže, u vreme vladavine dinastije Karadjordjevića, služila je za smeštaj upravnika Kraljevih vinograda. Od oktobra meseca 2004, otvorena je kao galerija sa tematskim postavkama.

Manastir Nikolje – Manastir Nikolje nalazi se u živopisnom klancu Nikoljskog potoka na istočnim padinama planine Rudnik, u selu Šatornji 15km od Topole. Sagradjen je u prvoj polovini XV veka i posvecen Sv. Nikoli. U njemu se i danas odvija bogat duhovni život.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * : H          291      
ST     D    M E   ASX
 F    QQG   W 8      
 R     M    3 X   SO9
RY8         MXY      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara