Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Josip Slavenski
Legat Josip Slavenski English
Adresa: Trg Nikole Pašića 1/V
Direktor: Gorica Dimitrijević v.d.
Jezici: Srpski, engleski, francuski
Radno vreme: 9,00 - 15,00
Telefoni: +381 11 3245 192 / 32 24 056

Legat Josip Slavenski zvanično je otvoren 8. decembra 1983. godine kao memorijalna soba koja sadrži biblioteku, nototeku, instrumente, lične predmete, pisma i rukopise koji su se nekada nalazili u kompozitorovoj radnoj sobi u Svetosavskoj 33 u Beogradu. Osnivanje Legata ima za cilj da očuva njegovo stvaralaštvo brigom o zaostavštini, izdavanjem kompakt diskova i organizovanjem koncerata i tribina.

Najveći deo bogate zaostavštine jugoslovenskog kompozitora Josipa Štolcera Slavenskog (1896-1955) poveren je Savezu organizacija kompozitora Jugoslavije (SOKOJ) i smešten u prostorije na Trgu Nikole Pašića broj 1 u Beogradu, gde se od 1997. godine nalazi i Muzički informativni centar SOKOJ-a.
Legat Josip Slavenski zvanično je otvoren 8. decembra 1983. godine kao memorijalna soba koja sadrži biblioteku, nototeku, instrumente, lične predmete, pisma i rukopise koji su se nekada nalazili u kompozitorovoj radnoj sobi u Svetosavskoj 33 u Beogradu. Osnivanje Legata ima za cilj da očuva njegovo stvaralaštvo brigom o zaostavštini, izdavanjem kompakt diskova i organizovanjem koncerata i tribina.

Lični predmeti iz originalne radne sobe Josipa Slavenskog odražavaju njegovo interesovanje za kulturu i običaje Balkana. U Legatu se mogu videti pirotski ćilimi obojeni prirodnim bojama, garnitura bosanskih stočića iz Konjica izrađena u duborezu, ručno izradene autentične crnogorske drvene stolice i različiti narodni instrumenti kao što su darabuka, daire, gusle...

Bibliotečki fond Legata sadrži ukupno 3.360 jedinica: 1.271 muzikalija, 822 knjige, 153 gramofonske ploče, 16 kutija sa magnetofonskim trakama i 1.099 pisama. Biblioteka Josipa Slavenskog sadrži literaturu iz različitih oblasti. Pored publikacija iz domena teorije muzike, u Legatu se nalaze i knjige iz fizike, astronomije, psihologije, lingvistike, etnologije, kao i biografije poznatih ličnosti, među kojima su Betoven (L. van Beethoven), Vagner (R. Wagner), Palestrina (G. P. da Palestrina), Tesla, itd.

Slavenski je za sobom ostavio i veoma opsežnu i zanimljivu prepisku koja danas predstavlja svojevrstan dokument jednog vremena. Korespondencija između Slavenskog i njegovih savremenika vođena je na čak jedanaest svetskih jezika: srpskohrvatskom, slovenačkom, ruskom, bugarskom, češkom, engleskom, nemačkom, francuskom, mađarskom, grčkom i turskom. Autentična pisma i rukopisi uglednih izvođača, kompozitora, muzičkih pisaca i dirigenata sačuvana su u ovoj kolekciji. Izdvajamo samo neke od mnogobrojnih umetnika: Krešimir Baranović, Jakov Gotovac, Slavko Osterc, Petar Stojanović, Miloje Milojević, Stevan Hristić, Ljubica Marić, Eduard Dent (Edward Dent), Petar Bingulac, Stana Đurić-Klajn, Zlatko Baloković, Leopold Stokovski (Leopold Stokowski), Alojz Haba (Alois Hába), Jozef Suk i Zoltan Kodalj (Zoltán Kodály).

Asja Radonjić

 


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :C5R         RKA      
E D    U    B     TK2
H 6   DEY   3PU      
1 G    Y    Q N   R67
JMC         38O      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Is it possible to obtain a recording of Slavenski's Sinfonia Orienta on CD? If so how can I get one?
(Michael Sagar-Fenton, 18.07.2011. 15:23)
Working on a doctorate in musicology at the University of Frankfurt/Main, Germany, about the conductor Margarete Dessoff (1874 - 1944), I would like to ask whether there exists any correspondance between Dessoff and Slavenski as she performed one of his works in New York in 1934. Thank you. With kind regards, Sabine Fröhlich
(Sabine Fröhlich, 19.02.2011. 15:48)

Slike

Relacije
* Zoran L Pantelić: samostalna izložba
Beogradsko dramsko pozorište
Galerija Grafički kolektiv
Kulturni centar Beograda
Umetnička galerija „Stara kapetanija“