Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Priroda
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
Priroda
Planine
Izletišta
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda > Avala
Avala English
Nadmorska visina vrha (m): 511
WEB prezentacija: www.avala.co.yu

Avala je jedan od vrhova brda na jugoistočnoj strani Beograda, u Srbijii. Nalazi se na...

Avala je planina  koja se nalazi jugoistočno od Beograda u Srbiji. Od glavnog grada je udaljena 17 km i nalazi se na putu za Kragujevac. 
Ime "Avala" je orijentalnog porekla i dolazi od arapske reči havala, što znači "lep pogled" ili "vidikovac", odnosno mesto ili objekat koji ima pred sobom dobar vidik i dominira okolinom.

Smatra se da je u doba Rimske imperije na vrhu ove planine postojalo vojničko utvrdjenje.

U srednjem veku srpski grad Žrnov, koga su 1442. godine osvojili Turci, je bio na Avali. Njegove ruševine su uklonjene 1934. godine i tu je podignut spomeni Neznanom junaku, autora Ivana Meštrovića.

Planina je zaštićena od 1859. Mineral avalit je dobio ime od planine u kojoj  je pronadjen, a pripada grupi cinabarita i hromita, odnosno mineralnoj grupi liskuna. Nekada je na Avali postojao i rudnik žive.

Na Avali se nalazio i TV toranj visok 205 metara, sagradjen 1965. godine, a uništen za vreme NATO agresije 1999. godine. Njegova rekonstrukcija je već počela.

Spomenici na Avali

 • Spomenik Neznanom Junaku - (posvećen žrtvama I Svetskog rata)
 • Spomenik Sovijetskim veteranima rata - (posvećen Ruskim generalima poginulim u avionskoj nesreći na Avali)
 • Memorialni Park - (posvećen žrtvana II Svetskog rata) 

 • Pošaljite svoj komentar ili poruku

  Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

  Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

  Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

  Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

   
  Vaše ime i prezime * :
  E-mail * :
  Komentar * :

  Molimo vas upišite zbir * :  3SQ         K8S      
  B E    K      I   C6L
  7 K   C8T   XM5      
  F D    7    C     NTG
  91S         BSL      
  Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
   
  Vaši komentari:
  Ono sto je napisano o Avali na ovoj stranici su uglavnom istorijski podaci, ni reci o tome kako je i kakva je ta suma i predeo u danasnjici. S nadmorskom visinom se mnogi ne bi slozili jer se smatra da je nadm.visina Avale 506m. Grad Zrnov je bio u solidnom stanju a srusen je da bi se podigao drugi spomenik i tako je deo istorije zbrisan sa malo traga i zapisa o postojanju. Takodje, propusteno je u tekstu da se pomene da je Avala u decembru 2007.god Odlukom grada Beograda i opstine Vozdovca a na inicijativu Zavoda za zastitu prirode Srbije, stavljena pod zastitu kao Predeo izuzetnih odlika. Ta odluka se do danas ne vidi nigde na Avali niti su posetioci na bilo koji nacin obavesteni o tome. Proteklih godina, suma je poprilicno proredjena i degradirana secom ili sumokradjom, svuda uz sumske puteve su mini-deponije a svi ugostiteljski objekti po Avali kanalizaciju ispustaju povrsinski, zagadjujuci zemlju i vodotokove. . Nacin odlaganja smeca pomenutih objekata neprimeren je mestu koje je 15-ak km udaljeno od centra Beograda. Lovokradice takodje prisutne, iako je lov tu potpuno zabranjen. Divlja gradnja takodje prisutna u nekim delovima i to tamo gde nikako ne bi smela da bude. Na zalost i na veliku stetu i nasu sramotu, ta oaza nadomak Beograda, pluca grada, je sada poprilicno degradirana i u poprilicno u zapustenom stanju. Druge znamenitosti koje je krase, rasporedjene su po sumi, neobelezene su i nepoznate . Ski-staza na Avali bi bila jos jedna u nizu promasenih investicija koja bi dodatno unistila tu malu planinu jer u toku cele zime nema ni 2 nedelje niskog snega i to na vrhu. Ako i padne sneg vrlo brzo se otapa. Zivotinjski svet koji je obitavao na Avali skoro je pred unistenjem, sto zbog krivolova sto zbog unistavanja stanista i stalnog uznemiravanja.. Mozda moj tekst necete objaviti jer nije u saglasju sa temom, ali ce vas mozda inspirisati da i vi pokusate da ucinite nesto za spas te planine nadomak Beograda, koju veoma volim i njen sam stalni posetilac, kako leti, tako i zimi. pozdrav Dragan
  (Dragan Jovanovic, 26.10.2008. 07:38)
  Jos 1994 godine postojao je plan o izgradnji ski staze na Avali. Da li ce nesto biti od toga? Avala je odlicna planina za bicikliste.
  (Aleksandar Novicki, 07.04.2007. 23:44)

  Slike

  Relacije
  Beograd
  Hotel AVALA
  Kosmaj
  Narodni muzej u Beogradu