Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Arheološki lokaliteti
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Arheološki lokaliteti > Lepenski Vir
Lepenski Vir English
Zbog značaja koji Lepenski Vir ima za našu i svetsku nauku, godine 1969. doneta je odluka da se otkriveni ostaci ovoga nalazišta prenesu na jedan plato u neposrednoj blizini i spasu od vode novog akumulacionog jezera. Dislokacija Lepenskog Vira započeta je 1970. godine i iste godine preneti su svi nadjeni arheološki ostaci na viši plato, a već sledeće godine oni su postavljeni na nove položaje.
Mapa

Tu, na novoj lokaciji - udaljenoj od prvobitne za oko sto metara u pravcu severozapada i izdignutoj za 29,5 m - rekonstruisana je u potpunosti konfiguracija terena na kojem je Lepenski Vir ležao, ostvaren je isti medjusoban položaj prenetih objekata; zadržana ista orijentacija u odnosu na strane sveta i u odnosu na slikoviti planinski masiv Treskavice na suprotnoj strani Dunava.
 
Da bi se istražilo jedno maleno naselje iz epohe mladjeg kamenog doba, otpočeto je 1965. godine sa arheološkim iskopavanjem na niskoj dunavskoj terasi pokraj Lepenskog Vira. U tom trenutku niko nije ni slutio da je ovo mesto, koje se nalazi u bespuću Djerdapa, nekada bilo i središte jedne od najsloženijih i najblistavijih kultura praistorije. To je postalo jasno tek 1967. godine. U toj su godini, ispod naselja prvih zemljoradnika i stočara iz razdoblja od 5300-4800 god. pre n.e., otkriveni spomenici koji su iznenadili ceo svet; u sedam velikih, sukcesivno podizanih naselja ribolovaca, lovaca i skupljača hrane (Proto-Lepenski Vir Ia-e, Lepenski Vir II), nadjeni su: brojna planski gradjena staništa, grobovi koji dokumentuju čudne pogrebne rituale, obilje majstorski izgradjenih alatki od kamena, kosti i roga, raznovrstan nakit, pločice sa urezanim znacima sličnim pismu i monumentalne skulpture od kamena. Odmah se moglo ustanoviti da su sve ovo ostvarenja od pre 5300. god. pre n.e., a to je značilo da su ribolovačko-lovačke zajednice koje su naseljavale terasu pokraj Lepenskog Vira prve u Evropi uspostavile složene privredno-društvene odnose, prve ostvarile arhitekturu osobenog stila i prve modelovale monumentalne skulpture od džinovskih oblutaka. Tako se Lepenski Vir u 1967. godini pojavio na arheološkoj karti Evrope kao izuzetno značajan, ali i sasvim usamljen kulturni centar; njegovi spomenici, tako neobični i tako zagonetni, tada su samo ukazivali da u budućnosti treba očekivati slične arheološke spomenike koji ce učiniti razumljivim sve ono sto je ostvareno na ovoj maloj dunavskoj terasi

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :HLB          O       
  A    B    SP    2Y3
  H   ULT    F       
  J    D     M    3YX
  Q         CSU      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Bila sam na ovom lokalitetu,ne bas skoro, pre nekih (10godina).. Mislim da bi trebalo da se obrati paznja obelezavanje i usmeravanje putnika namernika koji zele da posete lokalitet da se jos na auto putu Beograd-Pozarevac naprave streloce-pokazivaci inteesantnog oblika da upute putnike da svrate da pogledaju lokalitet. Lokalitet je interesentan. Trebalo bi malovise edukavati i ucenike osnovinh i srednjih skola o nasem blagu.Mnogi ljudi nisu upoznati sa nasom istorijo i nasim lepotama. Putujemo po belom svetu,dajemo silne pare da vidimo njihove lepote i spomenike kulture, nismo svesni sta imamo u nasoj zemlji i koliko smo bogati.
(Milica Jovanovic, 27.01.2008. 16:14)

Slike