Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Arheološki lokaliteti
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Arheološki lokaliteti > Petrovaradinska tvrdjava
Petrovaradinska tvrdjava English
Osim nepokretnih kulturnih dobara, znamenitih mesta i celina, u Novom Sadu je Generalnim urbanističkim planom definisano 20 arheoloških lokaliteta. Iskopano je puno vrednih nalaza, pogotovo na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Arheolozi još rade zahvaljujući svom entuzijazmu. Tome u prilog govori podatak da je, kada je na Tvrđavi 2002. godine pronađen neandertalac, zbog nedostatka novca, ovaj vredni nalaz ostao je i dalje duboko u zemlji. Kada je pronađen, u silnom entuzijazmu svojevremeno je planirano da se ispred Muzeja grada na Tvrđavi, gde je i nalazište, napravi stakleni poklopac koji će zaštiti neandertalca, ali i omogućiti da se vidi.
- Arheološka iskopavanja na Tvrđavi mogu da se okarakterišu kao da smo samo malo prošli i videli deo onoga što krije. Ništa drugo. Ostaje da se urade prava iskopavanja i da se redefiniše ovo veliko nalazište. Koliko vrednih informacija krije podzemlje potvrdile su nam i analize slojeva koje su rađene u Berlinu. Podaci su više nego fantastični. Ono što smo mislili da je period paleolita oko 19.000 godina pre nove ere, ispostavilo se da je staro 34.000, onaj stariji na samoj steni da je od 70.000 do 90.000 godina pre nove ere - rekao je za „Dnevnik“ arheolog - kustos Muzeja grada Radovan Bunardžić i dodao da radovi na Tvrđavi nisu završeni, a Zavod za izgradnju grada je zaključio posao na njoj, iako nije završen i nalazišta nisu konzervirana.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :CY3          W       
X 8    E    R7    DFO
TA7   IXP    I       
  U    W     I    DT8
QFL         F7T      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike