Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Pećine
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda > Pećine > Mermerna pećina
Mermerna pećina English
Mermerna pećina se nalazi na Kosovu i Metohiji, u selu Gadimlje (opština Lipljan). Udaljena je 20 km južno od Prištine i 360 km od Beograda. Ukupna dužina istraženih kanala iznosi 1.260 m, a deo koji je pristupačan za turiste dugačak je 440 m. Veliki deo pećine je još uvek neistražen, jer su tokom njene evolucije mnogi prolazi i dvorane zapušeni blatom (muljem) i šljunkom. Temperatura vazduha u pećini se kreće od 12-15°C, relativna vlažnost vazduha je nešto manja od 100%, a strujanja vazduha iznose od 5-10 metara u sekundi.

Pećina je sačinjena od mermernih litica nastalih metamorfozom krečnjaka, što prestavlja redak prirodni fenomen. Osobenost ove pećine je, pored jedinstvenog pećinskog nakita koji je formiran u mermeru, velika koncentracija različitih oblika pećinskog nakita na malom prostoru.
 
U Mermernoj pećini razlikujemo Ulaznu, Zapadnu, Severnu i Istočnu galeriju. Ulazna galerija je potpuno zapušena i nije dostupna speleološkom istraživanjima. Zapadna galerija je u obliku lavirinta sačinjenog od brojnih "slepih" hodnika. Severna galerija sadrži brojne pećinske ukrase sa vrlo retkim aragonitskim nakitom. Istočna galerija vodi do "Dugog" i "Plavog kanala", koji je povezan sa "Dolinom suza". "Plavi kanal" je dobio ime po pećinskom nakitu plave boje. Kanali (hodnici) su ispunjeni masivnim stubovima, dok je tavanica prekrivena stalaktitima. Neki stubovi dostiži visinu do 5 m i prekriveni su šiljcima, što takođe predstavlja specifičnost Mermerne pećine. Pećinski ukrasi su različitih boja, od belo-kristalne do crvene, sa mnogobrojnim nijansama između ove dve boje.
 
Mermerna pećina je za turiste otvorena 1976. godine. Da bi bila pristupačna za turiste iz pećine je uklonjena velika količina nanosa i ruševina, što je uticalo na promenu mikro-klime, a posledice se još uvek istražuju. Mermerna pećina je zaštićena Zakonom kao spomenik prirode.
 

*) Mermerna pećina se nalazi u AP Kosovo i Metohija koja je pod upravom KFOR-a.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :IAN         7        
  C    6    K 5   E4F
GMI   KL8   6TO      
  O    D      W   T69
572           P      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike