Welcome
Home
Kontakt


Lečilišta

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Banje
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Zdravlje > Lečilišta > Banje > Ribarska Banja
Ribarska Banja English
Nadmorska visina (m): 540 m
Zona: Centar

Ribarska Banja јe bila lečilišno, a samim tim i kultno mesto, јoš u mlađem kamenom dobu. Na to ukazuјu lako prepoznatljivi istoriјski tragovi, na koјe se može naići i dok se šeta duž obala Ribarske reke.

Posebno mesto u našoj priči ima Ribarska Banja. U opštini Kruševac. U planini Jastrebac. Na 540 metara nadmorske visine. U Banji radi Specijalna bolnica za ortopedska, koštano-zglobna i degenerativna obolenja. Specijalna bolnica ima 590 ležaja, a kapacitet izvora termalnih voda je 60 litara u sekundi, odnosno, 3600 litara u minuti! Uz to, ove vode u svojoj vrsti, ispitano je i dokazano, spadaju u najkvalitetnije u Evropi. I još jedna osobina voda Ribarske Banje: nebrojeno puta do sada su se dokazale u lečenju ženskog steriliteta. A ako hođete da o ovoj Banji saznate još po nešto, reći ćemo da je to, na primer, jedna od retkih urbanih celina u Evropi koja ima vodovod sa prirodnim padom.

U obližnjem Srndalju i danas stoji megalit iz tih vremena. Srodnik i savremenik onih čuvenih i čudesnih megalita iz Bretanje, Galije, Britanije... oko čijeg porekla, namene i starosti mudre glave još uvek vode učene rasprave. Zatim, ima tragova iz rimskog perioda, pa iz srednjeg veka... Legende kažu da je mudra vladarka, kneginja Milica, ovde često boravila, čak da je u Ribarskoj Banji imala svoj letnji dvor. A što da ne? Nadmorska visina zbog koje je Ribarska Banja i vazdušna banja, Jastrebac kao okruženje, guste šume, pitome reke, lekoviti izvori... I sve to zaklonjeno od mogućih prepada i upada, u srcu države, i tako blizu Kruševca, prestonice. Kultovi vezani za lekovite izvore se i danas održavaju. U Banji se i danas na jednoj česmi ''umivaju oči''. U manastirima Sv. Roman i Pokrov Presvete Bogorodice, na Južnoj Moravi, nedaleko od Banje, kao i u Svetoj Bogorodici, isto u blizini, postoje kultne vode. Njihovi korisnici vode koje piju, ili se njima umivaju, daruju petlom – a on je od praistorije posvećen napretku porodičnog ognjišta i zdravlju, dakle i lekovitim vodama. Posebno se može pričati o tome da je ova Banja, od početka svog ''trećeg života'', od 1835. godine, razvijala i negovala duh evropskih banja. Jeste lečilište, ali je i mondensko mesto, dakle mesto za lečenje, odmor, oporavak, da se vidi i bude viđen...

Još u XIX veku je banja imala parfimeriju i frizerski salon za dame, u neposrednoj blizini tadašnje nemirne granice sa Turskom, u skoro srednjevekovnom okruženju. Kažu, dame su kolmovane uz tutnjavu pograničnih okršaja. Taj duh ''opušteno i sve postigneš'' u Banji vlada i danas. Osim toga, urbanistički i arhitektonski, Ribarska Banja je ostala sačuvana od nasrtaja socrealizma, modernizma, i amaterizma. Sledeća osobina: ovde se jede izuzetno dobro. Meso je sa farmi u banji, voće i povrće se uzima od seljaka iz okoline, i gajeno je bez pesticida, kuvari umeju da ga spreme i za zdrave i za bolesne... A sačuvana je, i na takmičenjima osvaja nagrade, i izuzetna tradicionalna narodna kuhinja.
Još jedno svedočanstvo o karakteru stanovništva je stara banjska anegdota:
- Kad mlad lekar dođe u Banju, onda smo banja za nerotkinje. A što je lekar stariji, sve više postajemo banja za reumatičare. Ribarska Banja. Od Kruševca, 34 kilometra preko planine Jastrebac. Tridesetak kilometara od Aleksinca, od E – 75. Toliko i od Prokuplja. Dakle, na Koridoru. A u planini.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :ULR         AKS      
X C    A    Q O   OFF
SXB   FAY   SNI      
E X    E    P 1   WHH
TBI         CUC      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Od 12-og do 26-og jula sam sa suprugom, bratom i snajom bila pacijent u Ribarskoj banji u sobi 204 i 205.Dan pre nego da odemo urucila sam pismo sekretarici i zamolila je da ga uruci direktoru. U pismu sam obrazlozila nase totalno nezadovoljstvo i probleme na koje smo nailazili u toku naseg boravka.Nadam se da je pismo uruceno i procitano i da ce pacijenti koji ubuduce budu posecivali banju biti oslobodjeni jednog dela neprijatnosti koje smo mi imali.Sramota je da u banji o kojoj se toliko prica uopste postoje ovakvi problemi i jos zalosnije da nas niko i ne konktaktuje i pored zalbi a placamo za sve unapred pa ako smo nezadovoljni nemamo sansu da napustimo ili prekinemo lecenje posto smo sve platili unapred.O nekoj kompenzaciji sto se tice sobe sa balkonom koji nismo mogli ni da koristimo posto su ga lastavice svako dnevno zagadjivale i da ne govorimo.Svi ti problemi bi mogli da budu otklonjeni i resivi da se bar neko od nadleznih interesovao.Kada procitate pismo shvaticete da su razlozi naseg negodovanja korektni i na svom mestu. Sa postovanjem Ljiljana Markovic
(, 02.07.2013. 01:51)
jako doar prikaz Banje sa istorijskog gledista.Nedostaje samo kontakt telefon, jer postoji udaljenost od pojedinih mesta pa bi mozda trebalo dodati i neki broj telefona. pozdrav
(Radmila Petkovic, 25.12.2009. 21:16)
SVE STE SUPER NAPISALI. POSTAVITE ILI POSALJITE SLIKE SMESTAJNIH KAPACITETA I CENE. POZDRAV
(MIRKO PETROVIC, 11.05.2009. 21:17)
Na svim web-stranicam ribarske banje divni komentari ove banje ali ocigledno da u ribarskoj banji nema niko interesa da odgovori na jedan e-mail kad je u pitanji informacija o ceni smestaju o prospektima koji su potrebni da se nebi znalo ako dolazimo gde idemo. Hvale slike apartmana i cene tih apartmana. niko nema interesa da odgovori bar "nemamo trazene informacije". Izgleda da vam nisu potrebni gosti-pacijenti. Srdacan pozdrav Stojanka Cirih
(Stojanka Bieri-Grubac, 02.01.2009. 11:23)