Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Reportaže > Prvi srpski ustanak u nazivima arandjelovačkih ulica
Prvi srpski ustanak u nazivima arandjelovačkih ulica | 25.07.2008.
Arsenije Lomo je učesnik priprema i Prvog srpskog ustanka pod Karađorđem i Drugog pod Milošem Obrenovićem; Tanasko Rajić je bio među prvim ustanicima u Jasenici i prvi Karađorđev barjaktar...  Autor: Radomir P. Milošević
ARSENIJE LOMO
Rođen je oko 1778. godine (neki hroničari pominju 1768) u kačerskom selu Dragolju, kod Belanovice. Istakao se uz vojvodu Milana Obrenovića, kada je Karađorđe vodio Boj na Rudniku, posle čega je zbog hrabrosti i pokazanog vojničkog umeća oglašen za buljubašu kačerskog i potom je uspešno učestvovao u mnogim bojevima i više puta ranjavan. Vojvoda kačerski postao je 1811. godine i do propasti Karađorđevog ustanka 1813. nalazio se sa svojim Kačercima na Deligradu.
 
Sa Deligrada se vratio u Dragolj i tu se primirio, a onda se predao Turcima. Kada Turci nanovo počnu da muče i ubijaju Srbe, a naročito sveštenike i narodne prvake, Arsenije okupi u selu Rudovcima viđenije Srbe iz Šumadije i počnu dogovore o dizanju ustanka. Među njima su se nalazile i brojne ličnosti sa teritorije sadašnje aranđelovačke opštine, kao što su Milutin Savić i Teša Obradović iz Garaša, Vasilije Saramanda i Pavle Rović iz Bukovika, Mišo Simeunović i Dimitrije Đurković iz Vrbice i još nekolicina drugih. Dogovore se da Milošu Obrenoviću povere starešinstvo i sazovu narodni sabor na Cveti 1815. godine u selu Takovu, nedaleko od Gornjeg Milanovca. No, nekoliko dana ranije, Arsenije Loma napadne Rudnik, osvoji ga, ali ga na prevaru neki Turčin smrtno rani u glavu.
 
Ulica Lomina je jedna od najstarijih aranđelovačkih ulica. Nalazi se u starom delu grada, prva sa leve strane iz ulice Knjaza Miloša i vodi prema hramu Sv. Arhangela Gavrila (Vrbičkoj crkvi).
 
TANASKO RAJIĆ
Iako čovek u zrelim godinama bio je veliki junak i učesnik oba ustanka. Rođen je oko 1770. godine u selu Stragari, u kragujevačkoj Jasenici, pod Rudnikom.
 
U ustanku je uvek bio uz Karađorđa, hrabar i pouzdan, a naročito se istakao 1809. godine u boju na Crnom vrhu. Kada je 1811. većina viđenijih starešina postala vojvodama, a on nije, jer se Vožd nešto naljutio na svoga barjaktara, Tanasko Rajić se povuče u rodne Stragare ne želeći više da čuje za vojevanje.
Drugi srpski ustanak, pod Milošom Obrenovićem, u proleće 1815. godine, Tanasko Rajić je sa radošću dočekao i, mada već star čovek, stupi u borbu. U velikom Boju na Ljubiću, kod Čačka, Tanasko Rajić je bio zapovednik gornjeg šanca gde su bili topovi. Kad Turci osvoje donji šanac i nagrnu u gornji, Tanasko isuče sablju u jednu, a pištolj u drugu ruku, pa opkoračivši jedan top počne tući Turke, govoreći: Ovih topovaja neću ostaviti Turcima, dok me svega na njima ne iseku na komade! I zaista, Turci ga iz pušaka obore, a potom sabljama iseku na komade, te tako hrabro pogibe Tanasko Rajić, veliki junak i rodoljub, na brdu Ljubiću, kod Čačka 1815. godine.
 
Ulica Tanaska Rajića nalazi se u starom delu grada, počinje od kafane Balkan (ranije Lazarević kafana) i vodi kroz selo Vrbicu, ka selima Vukasovci i Gornja Trešnjevica.
 
U sledećeem izdanju: Prota Mateja Nenadović, Janićije Djurić, Dositej obradović, Filip višnjić, Vuk Stefenovoć Karadžić i ostali velikani