Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Reportaže > Krsno ime kn. Aleksandra Karadjordjevića u Topoli 1847. (II)
Krsno ime kn. Aleksandra Karadjordjevića u Topoli 1847. (II) | 16.09.2008.
O tome kako je knez Aleksandar proslavio krsno ime u Topoli detaljno su izvestile Novine Čitališta beogradskog od 5. decembra 1847. godine. Knez Aleksandar je pristigao u Topolu 20. novembra posle podne, oko jedan čas, sa porodicom, zatim ministrom unutrašnjih dela, potpukovnikom Ilijom Garašaninom, načelnikom okruga Smederevskog, majorom Antonijem Rankovićem i čitavom svojom svitom... Autor: Mileva Stevanović
Knez je po ugledu na svoga oca Vožda Karađorđa želeo da svog patrona Sv. Klimentija proslavi u Topoli, i to u širem krugu i u prisustvu naroda. Želja mu je bila da tom prilikom okupi u svome domu i Karađorđeve ratne drugove iz ovog kraja koji su tada još bili u životu. Za doček gostiju već je sve bilo pripremljeno. Neki gosti su pristizali već ranije, drugi uoči Sv. Klimentija, a jedni izjutra na dan slave.

Među gostima nalazili su se potpredsednik Sovjeta general-major Stefan Stefanović-Tenka, zatim članovi Sovjeta: potpukovnik Milosav Resavac i penzionisani član Sovjeta Janićije Đurić, načelnici okruga sa kmetovima i to: načelnik okruga Gurgusovačkog - potpukovnik Gaja Jeremić, Aleksinačkog - potpukovnik Marko Dabić, Crnorečkog - potpukovnik i počasni ađutant Joca Naumović, Krajinskog - major Jevrem Gavrilović, Kragujevačkog - potpukovnik i počasni ađutant Jovica Nikolajević, Jagodinskog - major Ranko Matejić, Smederevskog - major Antonije Ranković, Kruševačkog - major Radovan Petrović i Rudničkog - major Milija Ilić, zatim predsednici sudova: Aleksinčkog - Pera Vuličević, Krajinskog - Marko Petrović, Gurgusovačkog - Stanoje Zdravković i Kragujevačkog - Srećko Popović (to je čuveni Srećko iz Trnave, koji je iako nepismen bio predsednik suda), kao i sreski načelnici: Kosmajsko-beogradskog okruga - Jakov Lekić, Moravsko-rudničkog okruga - Marko Jelić, Kačersko-rudničkog okruga — Mijailo Blaznavac, Lepeničko-kragujevačkog okruga — Uroš Cukić i mesni sreski načelnik Konstantin Pavlović.

Uoči Sv. Klimenta, 24. u četiri časa posle podne, u gradu su odsvirali nekoliko marševa vojni trubači, stojeći pod razvalinama grada gospodara Đorđa, a okrenuti konaku koji je knez obnovio. Za to vreme, sa kule nad gradskom kapijom, pucali su mali topovi. Gosti su se već počeli skupljati i u šest časova posedali da večeraju.
U toku večere, Milosav Resavac je ustao, što učiniše i svi ostali gosti, i održao zdravicu za zdravlje kneza, kneginje Perside i čitave njihove familije, za zdravlje činovnika i čitavog srpskog naroda, moleći Boga za slogu i ljubav srpskog naroda. Zdravica je propraćena uz kolektivno pevanje „Mnogaja ljeta". Pošto su čaše stojećki ispijene, onda je Resavac drugom zdravicom nazdravio starešini manastira Manasije, ocu Isaiji, potom u zdravlje srpskog kneževića Petra, kneževih ćeri, kao i sinovca Đoke. I ova je zdravica okončana višestrukim pripevanjem „Mnogaja ljeta". Potom je Resavac, pošto su svi gosti posedali, zamolio gospodu i kmetove da saslušaju pesmu koju će da otpeva. Pesma je osuđivala izdajstvo Vuka Brankovića, opominjala na propast koja nastaje zbog izdajstva, nesloge i podlosti, i pozivala Srbe na vernost, slogu i ljubav.

Na tome su svi blagodarili Resavcu. Zatim su činovnici i kmetovi ispijali zdravice u zdravlje kneza i njegove familije, kao i za zdravlje činovnika i naroda. Tako se sa ispijanjem zdravica i pevanjem okončala večera oko osam časova uveče, te su se gosti lepo ugošćeni razišli na počinak po sobama u konaku.
Sutradan, na Sv. Klimentija, u zoru, oglasi se pucnjava topova sa kule i sviranje trubača. Oko 8 časova počeli su da pristižu gosti i da čestitaju slavu knezu, a u 9 časova zvona počeše da pozivaju prisutne za službu Božiju...
 
Autor: Mileva Stevanović

                                                                                                                              (Nastaviće se)