Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Reportaže > Jasenovačka stara železnička stanica
Jasenovačka stara železnička stanica | 27.07.2008.
Na 22. km pruge od Vršca prema Beloj Crkvi, nalazi se stara železnicka stanica Jasenovo.  A već vek i par decenija, pored pruge izgradjene 1856., počiva oronula zgrada podignuta 1883. godine na mestu prethodne. Ona je svedočanstvo tradicije železničkog saobraćaja tadašnje kraljevine. Deo pruge, koji još uvek postoji izmedju Jasenova i Bele Crkve, najstariji je kolosek izgradjen u sadašnjoj Srbiji...  Autor: Tomislav Rosić

Pruga Jasenovo-Bela Crkva je deo pruge Lisava-Oravica-Jam-Jasenovo-Bazijas duzine 63 km koja je izgradjena 1854 god. Nije neuobicajeno da u samom koloseku vidite sine iz 1776. i 1888. god livene u Resici (sada Rumunija). Prva pruga je bila sa konjskom vucom za potrebe prevoza uglja. Deo pruge Jam-Jasenovo vise ne postoji posle I svetskog rata nastale su nove granice prema Rumuniji pa je pruga Jam-Jasenovo zatvorena da bi nesto kasnije i kolosek bio demontiran. Na trasu nekadasnje pruge podsecaju nasipi koji su za ono vreme bili zamasan tehnicki poduhvat. Sama stanica je obavljala sav putnicki i robni saobracaj, iz ove stanice ljudi XIX veka mogli su da putuju u sredista Austro-Ugarske monarhije Bec i Pestu.

Sama zgrada je u to doba  imala kancelarije otpravnika vozova, cekaonice, biletarnicu, stanicni restoran, stanove i odmorista za sluzbenike i putnike. Na stanicnom platou je jos bila i okretnica za lokomotive, vodostanica sa parnom pumpom koja je crpla  vodu iz bunara precnika 6m i dubine 30m. Bilo je i skladiste uglja iz koga su snabdevane lokomotive. Na zalost veceg dela ovih objekata vise nema ali tragovi njihovog postojanja jos su tu. Po predanju ovom prugom su se vozile i neke vazne licnosti, najpoznatija medju njima austro-ugarski car Franjo Josif koji je1869.god putovao ovom prugom da bi prisustvovao otvaranju sueckog kanala. Prugom do Dunava pa preko Crnog mora do Sredozemnog mora. U novije vreme zeleznicki saobracaj gubi na znacaju te je stanica trenutno zatvorena za saobraćaj.

Na stanicnom platou je izgradjena, verovali ili ne, replika pravog konc. logora, a sve za potrebe snimanja filmova. Najpoznatiji filmski poslenik koji je radio film na ovoj stanici je reditelj Emir Kusturica. Snimao je 1997. god film  “Bela macka, crni macor”.

Osim njega snimalo je i par reditelja iz Italije, a i realizovano nekoliko domacih drama.

Ova stanica ostaje spomenik jednom davnom romanticnom vremenu kad su piskovi lokomotiva prolamali vazduh.